21. okt
HÅNDHYGIENE: De mørkeste flekkene viser hvor man ikke har fått vasket seg i det hele tatt og bare de helt hvite viser hvor man har fått vasket seg godt nok.
 
– God håndhygiene betyr alt
Bildet viser hvordan en litt slurvete håndvask ikke får bort alle bakteriene. På et sykehus kan det i verste fall bety liv eller død for en pasient.

Publisert: 15.feb.2017 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Under Barents Spektakel arrangerte sykehuset Smittevern Spektakel. Hovedsaklig for de ansatte på sykehuset, men også for å informere pasienter og opprettholde sykehuset gode rykte.

Avslørt

– Det er heldigvis lenge siden vi har hatt noe utbrudd her på sykeshuset, forteller hygienesykepleier Anita Brekken. Hun demonstrerer hvor nøye det er å vaske hendene ordentlig. Hun bruker sprit, som er tilsatt stoffer som gjør det mer skånsomt for huden enn såpe og vann. Spritdispenserne står overalt på sykehuset, og de har sikkert de fleste sett.

– Hvis man har det litt travelt og gjør det litt for fort, får man faktisk ikke vasket hendene skikkelig. Minst 40 sekunder er regelen, sier hun.
Så holder hun hendene inn under lys som avdekker hvor det er bakterier og hvor det er rent. Det er mange mørke flekker der spriten ikke en gang har vært, og det er mørke områder der hun ikke har vasket godt nok.
– Det lyset avslører viser at jeg ikke har vasket godt nok, selv om det føltes som jeg hadde fått med meg alt, sier hun.

Semmelweis

Det er 170 år siden «håndhygienens far», Ignaz Semmelweis, oppdaget at legestudenter tok med seg bakterier på hendene sine fra obduksjoner til fødeavdelingene, noe som førte til at mange kvinner døde av barselfeber. Man skulle tro at dette var så kjent og innarbeidet at man ikke skulle trenge kampanjer, men det viser seg at folk slurver med håndhygienen.

– En undersøkelse på norske sykehus viser seg at mellom 30 og 50 prosent av situasjonene der man bør utføre håndhygiene, blir det ikke gjort, forteller smittevernoverlege Anne Mette Asfeldt. Hun holder til i Tromsø, men er rådgiver for Helse Finnmark.

Billig og effektivt

– God håndhygiene og at man er restriktiv med å gi antibiotika er enkle, men svært viktige virkemidler i smittevern. Vi arbeider aktivt for å bekjempe antibiotikaresistente bakterier fordi konsekvensene er store for pasientene, sier Asfeldt.

– Håndhygiene er billig, enkelt og utrolig effektivt, sier Anita Brekken.

– Derfor er det så viktig med god opplæring og å jobbe med holdninger, og det handler også om å ta av seg smykker, armbåndsur og ringer, forteller hun.
Til standen på sykehuset hadde de med noen eksempler. I en skål hadde de dyrket fram bakterier fra en giftering, og i en annen fra et armbåndsur.

Gode og dårlige

– Her kan du se bakterier som har grodd godt, sier Brekken.

– Men nå er det ikke sånn at vi skal leve bakteriefrie liv. Det er bakterier overalt og de fleste er bra for oss, men det er stor forskjell på et sykehus og et privat hjem. Når en pasient går gjennom en større operasjon må det være ekstremt rent i operasjonssalen for at de ikke skal få bakterier i såret som ikke skal være der. I alle avdelingene på sykehuset utsettes man for forskjellige typer bakterier, så det er viktig at de som jobber her og ferdes mellom de forskjellige avdelingene vet hvor viktig det er med god håndhygiene hele dagen, forteller hun.

Kommunene

Hygienesykepleierne har også ansvar for å få informert og drevet opplæring i det kommunale helsevesenet.

– Dette er svært viktig i en tid da det er mange ansatte ute i helseinstitusjoner som ikke er faglært. Pasientsikkerhet i alle helseinstitusjoner er viktig. Når vi har fått så god og avansert medisin som vi har i dag med alle mulige slags implantater, og fordi vi har så god smittevernkontroll, ville det være synd hvis vi må begynne å gå bakover igjen. Det er et stort behov for opplæring i kommunene, sier Anne Mette Asfeldt.
Premier

De ansatte har fått delta på quiz med fine premier, refleksvester og klokker til å henge på arbeidstøyet. De har fått se en informasjonsfilm som viser hvordan bakterier kan fraktes fra person til person dersom man ikke har vasket seg godt, og de har fått informasjon om smittevern. Begge hygienesykepleierne i Kirkenes har vært på stand sammen med Anne Mette Asfeldt og hennes kollega Kirsten Gravningen fra Tromsø.

– Et veldig viktig arbeid og flott at vi kunne få besøk fra Tromsø til å holde denne standen, sier fagsjef på sykehuset, Harald G. Sunde.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no