9. des
VENSTRE: Stian M. Celius er Venstres ordførerkandidat til høstens kommunevalg.
 
- Gratis trening til alle unge
Venstres ordførerkandidat Stian M. Celius er 31 år, singel og studerer PR- og markedskommunikasjon på BI i Trondheim. Den siste fireårsperioden har han sittet som eneste Venstre-representant i kommunestyret. Nå håper han på selskap fra flere og at han får ta over ordførerklubba etter kommunevalget.

Publisert: 24.jul.2015 13:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Hva gjør dere hvis Sydvaranger Gruve går konkurs og det ikke blir den store olje/gassutviklingen?

– Vi ønsker større bredde og robusthet i næringspolitikken. Det må bli enklere å starte opp kunnskapsbaserte bedrifter og legge forholdene til rette for nyskapning. Vi er opptatte av innovasjon og ser på kommunen som et attraktivt destinasjonsmål, turistmål og fortsette satsingen på IT, kultur og lokal matproduksjon. At Kirkenes i flere år har ligget på topp 10 på Tripadvisor viser at byen leverer.

Er det noen konflikt mellom gruvedrift og miljø og hvordan løser man det?

– Den største utfordringen er giftutslippene i Bøkfjorden. Vi vet for lite om de langsiktige skadevirkningene utslippene har. Selv om man på kort sikt ikke ser at utslippene tar liv, så vet vi ikke hva skadevirkningene er på lengre sikt. Man må begrense utslippene så langt det lar seg gjøre. Vi må igangsette et sterkere miljøprogram for opprydding i fjorden.

Hva betyr det for Sør-Varanger å ha Russland som nabo? Finland? Kan naboskapet bli bedre?

– Det å ha Russland og Finland som naboer gir oss større forståelse for hva godt naboskap er. Vi må satse på å styrke folk-til-folk-samarbeidet. Den nye kommunereformen er spennende. Vi mener at vi i stedet for å se mot Nesseby heller bør se på hva det internasjonale samarbeidet kan gi oss.

Vil det komme en ny runde skoledebatt i neste kommunestyreperiode?

– Venstre er et skoleparti. Skolestrukturen i dag er tilpasset 1950, mens vi trenger løsninger for 2050. Vi vil ha en ny fellesskole Bjørnevatn/Sandnes og satse fullt på distriktsskolene i Pasvik, Bugøynes og Jakobsnes. De skolekuttene man har gjort må fås tilbake og ført til elevene og lærerne som ressurser i skolen.

Bør vi hjelpe flyktninger og eventuelt hvordan?

– Sør-Varanger har en stolt tradisjon siden frigjøringen i 1944 i at man skal hjelpe mennesker på flukt. Vi er en av de som tar i mot flest flyktninger per innbygger. Sånn skal det fortsette å være. Samtidig skal vi forsikre oss at vi har nok ressurser til barnehager, skoler, jobbmuligheter og helsetjenester. Det skal vi klare.

Løser kommunen økonomien på en god måte eller kan det gjøres bedre?

– Vi mener man er for defensiv til å ta økonomiske grep. Kommunen skyver problemene foran seg. Det eneste man får er nedskjæringspakker uten at det ligger inne en plan for omorgansering. Dette har ført til at sparekontoen til kommunen er tom og gjelda rekordstor med tidenes laveste rente. Dessverre er ikke dette en gang begynnelsen på en hard tid. Vi går til valg på å rydde opp i den kommunale økonomien.

Trenger Kirkenes et kulturhus og hvordan skal det løses?

– Diskusjonen rundt kulturhusble i realiteten avgjort da man valgte å bygge Sør-Varanger kultursal. Der har vi bygd en for liten kultursal der man burde samle bibliotek, kafe, klubbmuligheter, kino og scene. Man har valgt å spre kulturmulighetene i flere enheter. Dette vil det ta lang tid å rette på.

Hvilken sak blir den viktigste for Sør-Varanger de fire neste årene?

– Innføring av gratis leie i alle kommunale idrettshaller for barn og unge. Politikerne skal ikke tjene penger på idrettshallene. Dette er folkehelsefremmende og kostnader man får dekket inn i helsebudsjettet siden.

Se alle valgsaker på sva.no under tagen VALG 2015 øverst på forsida.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no