13. des
REAGERER: Merete Eriksson, May Altai, Eirik Nilsen, Ask Håkon Ebeltoft og Merete Nordhus liker ikke at det skal bygges et 3,5 meter høy grensegjerde på Storskog.
 
– Grensegjerdet provoserer
Ask Håkon Ebetoft og May Altai fra Refugees Welcome fikk se Storskog med egne øyne for første gang. De reagerer veldig på byggingen av det nye grensegjerdet. – Det har ingen praktisk hensikt, mener de.

Publisert: 02.sep.2016 15:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Sammen med Eirik Nilsen, Merete Eriksson og Merete Nordhus, lokale aksjonister som i vinter ble bøtelagt for å ha tatt med seg asylsøkere ut av Vestleiren, besøkte de to Storskog for å se grenseovergangen med egne øyne.

200 meter langt

– Det er spesielt å være her, se hvordan det ser ut. Det er bra stille her nå, sier Ebeltoft. Men helt stille er det ikke, for i grensegata, skult av trærne, arbeides det med å gjøre klart for den nye grensegata som regjeringen vedtok å bygge i vår.

– Grensegjerdet blir rundt 200 meter langt. Det skal gå fra porten og ned til Pikevann på den ene siden, og fra porten og opp til reingjerdet på den andre siden. Gjerdet blir tre og en halv meter høyt og ha en port i midten. Porten skal stå åpen til vanlig, sier Tom Brunsell, avdelingsdirektør i politiavdelingen til Justis- og beredskapsdepartementet.

– Tiltaket er til for å etterleve Schengenregler i forhold til hvordan man håndterer materiell og personell på grensa, sier Brunsell til SVA.
Politidirektoratet har delegert ansvaret for prosjektet til Finnmark politidistrikt og Statsbygg som skal stå for byggingen. Gjerdet skal være ferdig i løpet av september.

– Provosere

– Hva er hensikten med gjerdet, spør May Altai. Det er kun symbolpolitikk, ikke noe annet. Det er bortimot umulig å krysse grensa fra russisk side fra før, så hvorfor skal dette gjerdet bygges. Jo, for å skremme og provosere. Som om ikke de har skremt vettet av asylsøkerne på mottakene nok allerede, skal de nå vise at det er umulig å komme til Norge, mener Altai.

– Det var et eneste tilfelle av at noen forsøkte å ta seg ulovlig inn i fjor, og det var en kineser som forsøkte å klatre over gjerdet som allerede er der. Han ble selvsagt tatt, sier Ask Håkon Ebeltoft.

– Den grensa er så godt bevoktet at det går ikke en gang an å kaste en stein over uten å bli tatt, legger Merete Nordhus til, og viser til en episode tidligere i høst.

Markering

Merete Nordhus mener at myndighetene i Oslo ikke har peiling på hva folk-til-folk-samarbeid og vennskap over grensa til Russland handler om. Hun liker ikke det hun ser.

– Det er et signal til de som er på den andre siden om å holde seg unna, her kommer man ikke inn. Jeg ser på det som en provokasjon, sier hun.

– Det er ikke så overraskende med den regjeringen vi har, legger Ebeltoft til.

– Vi har tenkt litt på om vi skal markere det på noe vis når gjerdet kommer. Egentlig hadde det jo vært fint å pynte det litt med blomster og fine farger, men det er jo umulig å komme til, sier Eirik Nilsen.
– Men det hadde gått an å lage et lite arrangement her utenfor porten, bare for å markere hva vi synes om det, sier han.

Enkeltsaker

Selv om Refugees Welcome ikke har vært så synlige i media etter at den største bølgen av asylsøkere kom og aktiviteten i mottakssenteret i Vestleiren dalte, har de alle sammen jobbet hardt med enkeltsaker.

– Vi har jobbet med å skaffe folk advokat, ha kontakt med organisasjoner som NOAS, vi har bistått i barnevernssaker, skrevet søknader og formidlet andre kontakter, sier May Altai.

– Jeg har jobbet mye å med å skaffe folk et sted å bo, det er virkelig vanskelig, sier Merete Nordhus.

– Vi formidler også kontakt med asylsøkere og organisasjoner i andre land, legger Eirik Nilsen til.

De forteller at skjebnen er uviss for flere asylsøkere som har vært i Vestleiren og blitt sendt ut. En sitter fengslet i Russland på grunn av utgått studentvisum, en annen sitter fenglset i Iran.

Innstramminger

– Det har også vært veldig lite fokus på konsekvensene av innstrammingene i asylpolitikken, sier May Altai. En av disse er at klagefristen er forandret fra tre til en uke.

– Skaff deg advokat selv, du har en uke på å klage, er beskjeden de får nå. Det har blitt helt umulig å få asyl i Norge, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no