15. okt
Arkivfoto av Brynjulf Risnes, Frode Bergs advokat.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 
– Han må være utsatt for et stort psykisk press
Den russiske toppadvokaten Ilya Novikov jobber fortsatt med å få tilgang til høysikkerhetsfengselet i Moskva der spionsiktede FrodeBerg sitter fengslet.

NTB
Publisert: 22.des.2017 18:15
Oppdatert: 23.des.2017 02:10

Foreløpig er det ikke mye nytt å melde i saken, men ifølge Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, vil de få vite mer når Novikov har fått snakket med Berg.

– Advokaten har advart oss om at dette kan ta tid, og det skjer nok ikke fredag. Men vi håper det skjer snart, sier Risnes til NTB.

Ifølge Risnes er den lille informasjonen som lekker via mediene fra russisk side, lite troverdig.

Sagt han er i bra form

Så langt er det bare personer fra ambassaden som har fått møte Berg, og de har ikke rett til å yte juridisk bistand. Risnes sier han ikke har noe inntrykk av Bergs tilstand, annet enn at han selv har gitt uttrykk for til Utenriksdepartementet at han er i bra form.

– Men vi vet at han holdes i et system hvor sikkerhetstjenesten sitter på alle ender av bordet. Vi tør ikke ta for god fisk det han selv sier før han har snakket med en uavhengig advokat, sier Risnes.

Ifølge Risnes befinner Berg seg i en situasjon som må innebære et stort psykisk press. Han påpeker at folk fra andre land som har vært spionsiktet i Russland, har kommet med utrolige tilståelser i tidligere saker.

Engasjerte toppadvokat

Berg har fra før fått oppnevnt en russisk forsvarer, men Bergs familie og Risnes har uttrykt bekymring for vedkommendes uavhengighet, ettersom advokaten skal ha blitt oppnevnt av det russiske sikkerhetspolitiet.

Risnes har derfor på vegne av familien engasjert Novikov.

Nordmannen ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember, anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten

PST: – Ingen tegn til økt etterretning

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke merket noen endring i etterretningsaktiviteten i Norge etter at en nordmann er anklaget for spionasje i Russland.

– Det er stabil, høy etterretningsvirksomhet rettet mot flere miljøer i Norge, men vi har ikke merket noen radikal endring i det siste, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Aftenposten.

Avisen har snakket med Bernsen i kjølvannet av at den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet i Russland og anklaget spionasje. Bergs familie stiller seg uforstående til anklagene.

Seniorrådgiveren vil ikke snakke spesielt om Russland, men sier det generelt er mye etterretningsvirksomhet fra en rekke utenlandske, statlige aktører.

– Det er mange typer mål, både tradisjonelle mål innen forsvaret og innen andre sektorer. Spesielt innen olje og gassvirksomhet er det mye som andre land er interesserte i.

Bernsen vil ikke si noe om hvorvidt PST har økt sin aktivitet overfor russiske aktører i Norge. Han henviser til trusselvurderingen PST skal legge fram i januar. Sist gang en russisk diplomat ble formelt utvist fra Norge var i 2004.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no