12. des
KAMP: Mange neidenværinger kjemper for bygda si og skolen sin, men ikke alle mener at skolen er liv laga.
 
- Handler om Neidens framtid
Hvis de legger ned skolen, legger de ned bygda, mener FAU ved Fossheim skole.

Publisert: 07.apr.2014 15:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Til høsten begynner det bare en elev ved ungdomstrinnet ved Fossheim skole. I saken som ble sendt ut på høring i mars foreslår rådmann Bente Larssen å gjøre Fossheim skole om til en 1-4-skole og legge ned ungdomstrinnet og mellomtrinnet, der det også vil gå en eneste elev.

Pest eller kolera

Ifølge Karikoski mener skolens foreldreutvalg at kommunen har stilt utvalget overfor et valg mellom pest eller kolera.
– Vi er jo ikke uenige med kommuneadministrasjonen i at ungdomstrinnet kan legges ned, siden det bare er en elev som er igjen der kommende skoleår. Det blir jo alt for lite og denne eleven vil få et bedre tilbud på Kirkenes ungdomsskole, sier Karikoski.
– Men hvorfor vil dere da bevare mellomtrinnet, der det også er bare én elev igjen?
– Rett og slett for å bevare og opprettholde bygda. Ved at det blir en 1-7-skole, så blir det et litt større miljø både for elever og lærere, sier Karikoski.
– Hvordan er situasjonen ved Fossheim skole også alvorlig for Neiden?
– I en årrekke har Neiden hatt negativ utvikling når det gjelder tilflytting. Fraflyttingen har vært større. Dette har nærmest gått av seg selv. Vi vil jo så gjerne beholde skolen vår, som en nerve i bygda vår, men også vi ser realiteten i øynene.

Felles Neiden

Ifølge Felles Neiden har Fossheim skole siden etableringen i 1905 vært et samfunnssenter i Neiden. Slik er det i dag også. Skolen og bygget er bygdas storstue. Bruksområdene er mangesidige, fra legetilbud til trim, kulturelle-, idretts-, møte- og bruksaktiviteter av ulike slag året rundt. Trygge kretsgrenser og skolestrukturer er bærende elementer for enhver utvikling i bygdesamfunnene, mener organisasjonen og krever at enhver ønsket endring må være forankret i lovpålagte prosedyrer, noe de mener denne saken ikke er med hensyn til blant annet høringskravet.
– En oppsplitting av Fossheim skole i tre deler, slik rådmannen foreslår med skoletilbud i Kirkenes (ungdomstrinnet), barnetrinnet (1-4 i Neiden) og mellomtrinnet på Sandnes/Hesseng er ikke akseptabelt. Det er å splitte bygda og barna i bygda opp i ulike oppvektssamfunn. Inntil videre kan alternativet være at barne- og mellomtrinnet videreføres i Neiden. Blir elevtallet på mellomtrinnet færre enn to, gis eleven tilbud på Hesseng, mens elev(er) på ungdomstrinnet gis skoletilbud på Kirkenes, skriver leder Rolf Arvola i Felles Neiden.
Legg ned
I et høringsinnspill fra en foresatt ved Fossheim skole, heter det at man like gjerne kan legge ned hele skolen.
– Legg ned alle trinnene. Det er ikke hensiktsmessig å opprettholde skolen for så få elever. Muligens vil ytterligere to elever på småtrinnet på skolen slutte neste skoleår, skriver den foresatte i innspillet og mener at skolens elever overføres til Hesseng flerbrukssenter og/eller Sandnes, Bjørnevatn og Kirkenes skoler.
– Dette er ikke et innspill som FAU ved Fossheim skole står for. Jeg vet heller ikke hvem som kommer med dette innspill, som jeg mener ikke er bra for bygda vår, sier FAU-leder Karikoski.

Forbundet enig

Utdanningsforbundet i Sør-Varanger er delvis enig med FAU ved Fossheim skole.
– Vi synes det er fornuftig å opprettholde et tilbud på Fossheim skole for elever i 1-4-klasse. For eleven på mellomtrinnet bør det søkes en løsning i samarbeid mellom elev, foreldre og skole. Det er for tidlig å legge ned mellomtrinnet permanent. Ungdomstrinnet legges ned så lenge elevgrunnlaget tilsier det. Det er viktig å lytte til de berørte parter som sondrer til Fossheim skole, sier hovedtillitsvalgt Terje Johansson i Utdanningsforbundet i Sør-Varanger.
I løpet av våren skal saken om Fossheim skole opp til politisk behandling.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no