12. des
VIKTIG: Begge sør-varangerrepresentantene i Sametinget, Mariann Wollmann (Ap, til venstre) og Christina Henriksen (NSR/SÁB), er enige om at Sametinget har spilt en viktig rolle i tingets første 25 år.
 
– Har betydd mer for oss samer enn vi er klare over
Kommende torsdag er det 25 år siden Sametinget ble opprettet. Sør-Varangers to representanter mener begge at Sametinget har spilt en viktig rolle for samers liv og rettigheter.

Publisert: 03.okt.2014 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Mariann Wollmann Magga og Christina Henriksen representerer Østre krets. Wollmann Magga sitter i sin andre periode, representerer Arbeiderpartiet og leder nærings- og kulturkomiteen på Sametinget. Henriksen er inne i sin første periode for NSR/SÁB.

Gått fort

Wollmann Magga mener at de 25 første årene til Sametinget har gått fort.

– Det virker ikke så lenge, nei. Men nå er vi der og det er stor stas å være representant her. Jeg tror Sametinget har betydd mer for oss samer enn det vi er klare over.

– Hvordan da?

– Det jeg spesielt tenker på er den rollen Sametinget har spilt i utviklingen av språkopplæringen og det å bevare den samiske kulturen der folk bor. I tillegg har Sametinget vært en meget viktig bidragsyter når det gjelder næringsaktiviteter i små lokalsamfunn.

– Hva har det betydd for anerkjennelsen av samene?

– Mye. På midten av 1980-tallet var det ikke så tydelig hvor man kunne finne det samiske i samfunnet. Det er tydeligere nå. Vi nyter også mer respekt nå.

Utfordringer

Hun mener fortsatt Sametinget har utfordringer.

– Jeg tror vi har litt å hente i å bringe den samiske politikken opp til et større perspektiv. Nå har vi fått stor anerkjennelse fra FN for den jobben vi har gjort i forbindelse med urfolk og det betyr mye.

– Er anerkjennelsen fra myndighetene i Oslo like stor?

– Ja, det kan man spørre om. Det er et betydelig forbedringspotensiale når det gjelder kompetansenivået derfra. Mange tror at det kun bor samer i Tana, Karasjok og Kautokeino. Jeg tror Sametinget er en viktig bidragsyter i å få en forståelse for at vi er to folk i dette landet. Men selvfølgelig har vi mye å hente når det gjelder rammebetingelser.

– Frp kom inn i forrige periode med ett for øye, å jobbe for å legge ned Sametinget. Vil de lykkes?

– Nå er det bare to av dem igjen i denne peioden. De 37 øvrige sitter for andre partier. Nei, jeg tror ikke de vil lykkes og vi har fått klar beskjed fra Frp om at nedleggelse av Sametinget ikke er en del av regjeringsplattformen, sier Wollmann Magga.
Informasjon
Christina Henriksen sier at Sametinget har mye å hente på å nå ut med informasjon.

– Det er fortsatt mange som ikke vet hva vi gjør. Vi representanter må tåle en del, blant annet skrives det mye rart på sosiale medier. Mye er direkte usant, mye er konspirasjonsteorier og folk med egne agendaer som skriver. Å si at alle er like lydhøre, er et «understatement».

Sametinget har fått kritikk for manglende deltakelse på enkelte arrangementer.

– Det er fordi vi jobber hardt for å dekke inn et underskudd på seks millioner kroner fra forrige periode. Vi har blant annet knappet inn arbeidstida vår. I høst har vi knappe to uker til å diskutere viktige saker i komité og plenum.
Henriksen finner livet som sametingsrepresentant veldig artig og meningsfylt.

– Men det er jo alltid en viss fare for at vi blir litt blinde på oss selv. Vi må tenke at de sakene vi behander like mye skal gjelde for de i Bugøyfjord som de i Kautokeino. Det er alltid viktig å heve hodet og se helheten. Det er ikke til å stikke under en stol at Sametinget har et forbedringspotensiale, sier sør-varangerrepresentanten for NSR/SÁB.

Museum

Mange tror at Sametinget bader i pengene og at representantene har stort handlerom når det gjelder fordelingen.

– Det kan jeg bestemt avvise. Vi har et sterkt begrenset budsjett og jobber hardt med fordelingen. Men det er mange i Sør-Varanger som ikke er klare over de mulighetene de har i det å søke Sametinget om penger til ulike aktiviteter og arrangement. Ett av fjøsene i Pasvik og Joikeprosjektet i kommunen er bare to prosjekt som har fått penger fra oss.

– Øst-samisk museum fikk grunnsteinen lagt ned i 2007. Men sju år etter er døra lukket. Når vil det bli åpnet?

– Jeg håper det vil bli åpnet i denne perioden. Det er en tragedie at det står et slikt flott hus som ikke får åpnet og vist fram de mange utstillingene de har planlagt. Framfor alt er det råttent overfor den skoltesamiske befolkningen. Dette er noe som vi sametingsrepresentanter ofte diskuterer og ikke er spesielt stolte av. Vi mener alle at det er på høy tid at utstillingene kommer på plass, det bygningstekniske er på stell og folk får slippe inn i det flotte museet i Neiden, sier Henriksen.

Jubileum

Sametingets 25-årsdag 9. oktober markeres med et jubileumsseminar. En av gjestene her er Carsten Smith, tidligere Høyesterettsjustitiarius, som jobbet hardt for opprettelsen av Sametinget. I tillegg kommer representanter for Stortinget og regjeringen. Også tidligere sametingspresidenter er inviterte til jubileet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no