12. nov
 
- Har fått nok av lys-tyveriet
Folkeaksjonen «Sommertid hele året» har fått nok av skjevfordelingen av lys på ettermiddagstid. - Begynn med å ta bort sommertiden og så kan vi få en egen tidssone, mener Hallgeir Henriksen.

Publisert: 31.okt.2013 15:39
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

«Helga Pedersen og hele gjengen. Kom på banen»

Naboene i øst kan hente seg inn etter arbeidstid med å kose seg ute i lyset, mens i Sør-Varanger går folk hjem fra jobb i stummende mørke. For da klokka ble snudd tilbake til vintertid var det som om en bryter ble slått av.

- Vi mistet en hel time dagslys på ettermiddagen. Spesielt ille slår dette ut for Troms og i særdeleshet Øst-Finnmark, som burde vært nærmere russisk tid. Nå har vi tre timers forskjell, og det er faktisk slik at Russland har tatt hensyn til at befolkningen får en stor helsemessig gevinst med å få mest mulig dagslys, sier Hallgeir Henriksen.

Etter mindre enn to døgn har Facebook-gruppa «Sommertid hele året» fått nesten 800 medlemmer.

Ikke problemer

- Mandag gikk sola ned over horisonten klokka 7.08 og gikk ned klokka 14.17 i Kirkenes. Det sier vel det meste om hvor skjevt dette blir. Lyset om morgenen nyttiggjør vi oss i langt mindre grad enn lyset på ettermiddagen. Å bli frastjålet dagslys er en alvorlig forbrytelse, men det finnes neppe noen straff for dette. Fra før har vi mørketid vi ikke kan gjøre noe med, men våre politikere kan gjøre hverdagen lettere ved å gi oss ettermiddagslyset tilbake, sier Henriksen.

Han vil ha sommertiden tilbake, og gjerne en egen tidssone i nord.

- Slik at vi er på finsk tid eller aller helst på russisk tid. Det hadde jo vært kanon. Jeg kan ikke klare å se at det skulle være noen praktiske problemer med det. De har da masser av tidssoner i både USA og i Russland. Om folk skal reise så blir det jo alltid oppgitt lokal tid, og tv-programmene klarer da folk å finne frem til uansett tidsforskjell. Nå har vi samme tid som Spania langt vest i Europa og vi tangerer Kairo som faktisk er i Midt-Østen. Norge strekker seg så langt at vi går over tre tidssoner. Selv midt på sommeren blir det stor forskjell. Når sola står på det høyeste i Vardø er klokka kvart på elleve, mens den i sør står på det høyeste bortimot klokka 14.00. De får jo en mye lengre dag. Om sommeren er det jo uansett lyst her, så da berger vi oss. Men forskjellen blir stor om høsten, og ikke minst blir mørketiden mye lenger i og med at vi mister lyset om ettermiddagene.

Skjevfordeling

Henriksen mener det er merkverdig at politikerne på riksplan siden 1980 ikke har blitt oppmerksomme på skjevfordelingen av tid.

- Er det fordi de ikke merker det i Oslo, eller bryr de seg ikke om det som er viktig for folk flest, spør han.

- Tjuvbellingene på Stortinget har jo drevet med tyveri, sier han engasjert med en klar utfordring: «Helga Pedersen og hele gjengen. Kom på banen».

Drømmen er en egen tidsone nord for for polarsirkelen.

- Jeg syns faktisk ordfører Cecilie Hansen bør ta opp det her som en egen sak. Utfordringene går også til de lokale redaktørene om å være mest mulig på banen i saken. Vi kan innføre en egen Kirkenes-tid, og gjøre det sånn at vi bokstavelig talt får se lyset igjen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no