9. des
GSV-TUR: Statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på besøk hos grensevakten ved Garnisonen i Sør-Varanger juni 2017.
 
Dropper helikopterkjøp: - Har fulgt fagrådene
Stortingsflertallet vender tommelen ned for regjeringens forslag om ikke å kjøpe egne helikoptre til Hæren, men forsvarsministeren har fortsatt tro på flertall.

Publisert: 17.okt.2017 11:22
Oppdatert: 17.okt.2017 11:29

– Vi har fulgt de fagmilitære rådene. Jeg var forberedt på at det kunne komme reaksjoner, men samtidig er jeg veldig trygg på at vi skal få til en god dialog med partiene på Stortinget, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

I landmaktproposisjonen som Søreide la fram fredag, prioriteres nye stridsvogner, artilleri og luftvern på bekostning av egne transporthelikoptre for Hæren. Det satte fyr på en samlet opposisjon.

Tidligere i år stemte Høyre, Frp og Ap sammen for å flytte 18 Bell-helikoptre tilhørende Luftforsvaret fra Bardufoss til Rygge for å styrke beredskapen i sør.

Ett av disse sto i perioder på Høybuktmoen for å assistere grensevakten, og ble også brukt i en del redningsaksjoner.

Ikke flertall

Reaksjonene varierte fra KrF-leder Knut Arild Hareides «beklagelig» til SV-leder Audun Lysbakkens «svært kritisk».

– Det er ikke flertall i Stortinget for dette, fastslår Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt, som også er leder av utenriks- og forsvarskomiteen.

Hun kritiserer også regjeringen for avtalebrudd fordi proposisjonen ikke inneholder en beregning av hva det vil koste å beholde dagens helikoptre på Bardufoss.

Søreide sier at luftforsvarets transporthelikoptre som har bistått Hæren, skal prioriteres til spesialstyrkene for å gi dem økt operativ evne og økt mobilitet.

Alt i alt handler det om en prioritering innenfor den totale økonomiske rammen:

– Dette er i tråd med de fagmilitære vurderingene. Kjøp av egne helikoptre til Hæren ville gått på bekostning av andre anskaffelser som skal gi Hæren den kampkraften vi trenger, sier forsvarsministeren til NTB.

HV-omkamp

Arbeiderpartiet har gått langt i å antyde at også de samlede økonomiske rammene blir tema når Stortinget skal trekke opp linjene for Hæren og HV for de neste 15–20 årene.

– Forsvarsforliket vi inngikk med regjeringspartiene i forrige periode gjelder to tredjedeler av Forsvaret. Landmaktproposisjonen må vurderes på selvstendig grunnlag, både når det gjelder prioriteringer og rammer, sa Huitfeldt til NTB tidligere denne uken.

Fredag slo hun fast at «Ap har ikke giftet seg med antall HV-soldater» – etter at både Venstre, KrF, Senterpartiet og SV har tatt kraftig til orde for å reversere reduksjonen til 38.000 HV-soldater.

Stortingets oppdrag

– Det får stå for Arbeiderpartiets regning. Vi har forholdt oss til oppdraget fra Stortinget. Langtidsplanen for Forsvaret, som Ap var med på, sier at vi skulle utvikle et konsept for landmakten innenfor de økonomiske rammene som var lagt, sier Søreide til NTB.

Hun understreker at det totalt legges opp til å bruke 180 milliarder kroner på Hæren og Heimevernet fram til 2034.

– Det er betydelige ressurser som fellesskapet stiller til rådighet, sier Søreide.

Brende-erstatter?

Søreide er for øvrig kanskje på vei over i ny jobb. Avtroppende utenriksminister Børge Brendes kalender er tom etter hans Russland-tur denne uken.

Fredag kan det bli klart om det blir forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) som etterfølger partifellen Brende, slik de aller fleste spekulasjonene har tydet på.

– Jeg stortrives med det jeg gjør i dag. Hvordan sjefen disponerer mannskaper og tenker rundt det, er hennes beslutning, sier Søreide.

Brende reiser denne uken til Arkhangelsk i Nordvest-Russland, hvor han skal delta på utenriksministermøtet i Barentsrådet onsdag og torsdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no