14. okt
NYSYKEHUSET: Mer moderne, men mindre enn det gamle sykehuset. Dermed trengs et tilbygg for flyktninger. (Illustrasjon: Helse Finnmark)
 
- Har ikke penger til asylsøker-tilbygg
Det er ikke rom i Finnmarkssykehusets budsjett for tilbygget som skal sørge for nok plass til asylsøkerbehandling.

Publisert: 13.mai.2016 16:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

I februar bestemte Helse Nord at det skulle legges inn muligheter for et ekstra tilbygg til nye Kirkenes sykehus, som er under bygging på Skytterhusfjellet.

Det nye sykehuset vil nemlig ha for lite plass til å kunne ta seg av oppgavene som fulgte med flyktningestrømmen over Storskog i fjor høst. Da ble det satt inn ekstraordinær innsats for å få sjekket alle asylsøkerne for tuberkulose på det nåværende, større sykehuset, som har en del ubrukt areal.

- Det som trengs er plass for de to ekstra røntgenmaskinene som ble satt opp og ekstra kontorer. Vi kan også trenge et eget isolert sengetun for å kunne ivareta potensielt smittefarlige pasienter, for eksempel tilknyttet tuberkulose. Det er noe vi ikke får til med sykehuset slik det bygges nå, sier drifts- og eiendomssjef Øyvin Grongstad ved Finnmarkssykehuset.

Ikke penger

Alt dette ville fått plass i det ekstra tilbygget som Helse Nord har planlagt. Men Finnmarkssykehuset har ikke rom for tilbygget i budsjettet sitt, ifølge Grongstad.

- Tilbygget er kostnadsestimert til 55 millioner kroner. Pengene som brukes på det nye sykehuset er penger som Finnmarkssykehuset låner, og det blir en del av driftsutgiftene våre fremover. Et slikt tilbygg ville koste oss fem millioner ekstra i driftsutgifter per år, og foretaket har verken nok investeringsmidler eller driftsmidler til det, sier han.

Ifølge Grongstad har styringsgruppen til det nye sykehusprosjektet og ledelsen i Finnmarkssykehuset vedtatt at dette ikke er innenfor rammen til det nye sykehusprosjektet. De mener også at denne typen krisehåndtering er utenfor ansvarsfeltet til Finnmarkssykehuset. Dermed bør høyere organer betale for det, ifølge dem.

- Med sånne typer problemstillinger, snakker vi om et nasjonalt oppdrag med smittevern og kriseberedskap. Vi kunne tatt på oss oppdraget, men da måtte vi prioritert bort noe annet som er vårt ansvar, sier Grongstad.

Og der stopper tilbygg-planene for Finnmarkssykehusets del.

- Om vi skal gjøre mer med saken, må vi ha bidrag til det, slår driftssjefen fast.

Han vil ikke gå inn på hvor de skulle fått de midlene fra akkurat nå.

- På den andre siden gjør foretaket forberedelser både bygningsmessig og organisasjonsmessig for å kunne håndtere slikt på best mulig måte, også i det nye sykehuset, sier han.

I bakhånd

Ifølge planen skal ikke det ekstra bygget settes opp før det eventuelt blir nødvendig.

- Det er noe vi har i bakhånd, dersom det blir et behov. Det bygges ikke nå, sier kommunikasjonsdirektør Siw Sandvik i Helse Nord, som er overordnet til Finnmarkssykehuset.

Grongstad mener det bør diskuteres om man kan vente med bygget.

- Det bør tas en vurdering på om det er nok å være klar til å bygge ut, eller om man bør bygge tilbygget i forkant, sier han.

Sandvik i Helse Nord mener imidlertid ikke det er naturlig å bygge et slikt tilbygg før det trengs.

- Det er ikke naturlig å bygge kapasitet for økt flyktningestrøm, før vi ser at flyktningestrømmen tar seg opp. Om det blir flere flyktninger, er det lagt til rette for at vi kan bygge tilbygget relativt raskt, og vi har fremdeles gamle Kirkenes sykehus som vi kan bruke i en mellomperiode, sier hun.

Hun kan ikke si nøyaktig hvor lang tid det vil ta å bygge det når det først skal skje.

Nye Kirkenes sykehus skal stå ferdig i 2017. Inntil da er gamle Kirkenes sykehus fremdeles åpent, med plass og røntgenmaskiner.

Kan få ekstra penger

Helse Nord er klar over at det kan bli nødvendig å skyte inn reservemidler til tilbygget på Kirkenes sykehus. Det forteller kommunikasjonsdirektør Siw Sandvik.

- Vi venter på oppfølging fra Finnmarkssykehuset der de beskriver den økonomiske konsekvensen av tilbygget. Saken skal opp i et møte i styringsgruppa for sykehusbyggingen neste uke. Så skal det til styret i Helse Nord 15. juni, sier hun.

- Tilbygget kan koste 55 millioner, ifølge Finnmarkssykehuset. Har Helse Nord råd til det?

- Det er veldig viktig med god beredskap. Vi må ta stilling til summen når saken kommer til styret, svarer Sandvik.

Helseministeren: - God erfaring

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har sendt svar på brev fra Sør-Varanger kommune og Fylkesmannen i Finnmark, angående kapasiteten ved det nye Kirkenes sykehus. Ministeren har imidlertid ikke så mye å si til kommunen eller fylkesmannen, da han legger ansvaret over på Helse Nord.

Høie mener imidlertid at helsevesenet og beredskapen ellers drar nytte av erfaringene som ble gjort i høst, om en slik situasjon skulle oppstå igjen.

- Den store flyktningestrømmen satte alle partene lokalt i Sør-Varanger. regionalt i nordområdet og også på nasjonalt nivå i en krevende situasjon. Dette ga utfordringer og erfaringer på flere nivåer som setter oss i stand til å være bedre forberedt dersom flyktningestrømmen øker igjen, skriver han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no