20. okt
GODT SAMARBEID: Ordfører Aleksandr Morozov i Petsjenga er tydelig på at grenseboerbeviset har gitt større bevegelsesfrihet, og lettere for utvikling og deling av tjenester.
 
- Har vært positivt for handelsnæringen
Grenser har blitt flyttet, bevegelsesfriheten har økt, og handelen på begge sider av grensen har fått seg et betydelig løft. Onsdag ble femårsjubileumet for grenseboerbeviset feiret.

Publisert: 25.mai.2017 12:19
Oppdatert: 23.okt.2017 11:20

Et restaurant besøk, et frisørbesøk eller en svipptur over grensa for litt billigere bensin, har de siste årene blitt en del av hverdagen for mange i Sør-Varanger.

Samtidig kan man stadig oftere finne russiske statsborgere på handletur på Rema 1000 eller Kiwi. Grunnen til det er i stor grad nettopp grenseboerbeviset.

For i år er det fem år siden det ble innført. Det ble onsdag feiret i Samfunnshuset med både norske og russiske representanter for det lokale og bilaterale samarbeidet.

Les også: Femårsjubileum med store visjoner

- Positivt for handelen

- Grenseboerbeviset er positivt for handelsnæringen, utviklingen og delingen av ulike tjenester på tvers av grensen. Samtidig har det ført til at man har fått et lettere samarbeid innenfor områder som kultur, idrett og kunstskoler, sa Ordfører Aleksandr Morozov i Petsjenga.

Også på norsk side har man god erfaring.

- Etter grenseboerbeviset ble bestemt har handelsnæringen i Kirkenes sett tydelig innslag av russisk handel. Det har resultert i en betydelig omsetningsøkning for en rekke av butikkene i sentrum. Enkelte av butikkene har hatt utfordringer med økt handel, spesielt når kjeder på Østlandet har kjørt markedskampanjer, sa Yngve Stangnes Hansen i Fretex Kirkenes.

Mangler tall

Til tross for at det har gått fem år mangler man konkrete tall for hvilken og hvor stor innvirkning bevegelsesfriheten har hatt.

Ifølge Fretex Kirkenes har de forsøkt å registrere omsetning opp mot antall grensepasseringer siden 2000. Selv om konkrete tall har uteblitt, viser likevel grafer av registreringen at grenseboerbeviset ikke er ubetydelig for handelen i Kirkenes.

Penger til markedsføring

Selv om tallene manglet, er handelsnæringen i Kirkenes positive til veien videre.

- Nå har også Sør-Varanger Utvikling bevilget penger til markedsføring av Sør-Varanger sine bedrifter og butikker i Russland. Samtidig ønsker vi å legge til rette for enda bedre handleforhold for russiske kunder i Kirkenes, sa Stangnes Hansen.

Vil ha flere søkere

Selv om 6387 per i dag har søkt om grenseboerbevis, er det fortsatt flere som ikke har søkt Derfor ønsker konsul Vegard Valli at grenseboerbeviset utvikles og at flere søker.

Erfaringen til konsulatet er at beviset i økende grad styrker folk-til-folk samarbeidet, og det er der for viktig at mange søker om beviset.

- Det er tusener av innbyggere i blant annet Petsjenga og områder rundt som enda ikke har søkt. Det ønsker vi at de skal gjøre. Vi vil gjerne at våre søkere skal ha grenseboerbevis og Schengen-visum, fordi de to tillatelsene kan brukes til forskjellige formål, og kan dermed øke fleksibiliteten til å reise med forskjellige formål.

Les også: Russere sier opp jobben, satser på norskehandel

Les også: Løsningene ligger i nord

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no