9. des
TUR: Naturvernforbundets Gunnar Reinholdtsen (til venstre) sammen med Venstre-delegasjonen. Alfred Bjørlo (ordfører i Eid kommune i Sogn og Fjordane), Stian M. Celius, fylkestingsrepresentant Trine Noodt, fylkesleder for Venstre i Sogn og Fjordane, Gunhild Berge Stang og nestleder Ola Elvestuen. (Begge foto: Tor Sandø).
 
- Helt fjernt at levende norske fjorder er avfallsplasser
- Å fylle opp en fjord på denne måten er bare helt vilt. Det sier Venstres stortingsrepresentant og nestleder, Ola Elvestuen.

Publisert: 17.jun.2014 14:42
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Venstre hadde sentralstyremøte i Kirkenes i helgen. Søndag var en delegasjon fra partiet ved slambanken sammen med Gunnar Reinholdtsen i Naturvernforbundet.

- Det er slik her at dersom det er noe vi ikke vil ha på land, så hiver vi det på havet, sier Reinholdtsen.

Sammenliknbart

Bøkfjorden kan ifølge Reinholdtsen og Venstres representanter sammenliknes med Repparfjorden og Førdefjorden.

Elvestuen ville vite om Bøkfjorden er gjenstand for et miljøovervåkningsprogram.

- Ja, men hva hjelper det. Vi er i en situasjon i Sør-Varanger der Sydvaranger gruve får ja til alt de ber om. Naturvernforbundet mener det må settes betingelser når man begynner produksjonen. Oppdrett er forbudt, mens utslipp er lov.

- Et paradoks, mener Venstres nestleder.

Partiets kommunestyrerepresentant, Stian M. Celius, føyde til at kommunestyret angrer på innføringen av nasjonal laksefjord.

- Fjorden ble dette etter at gruva ble lagt ned. Jeg tror nok at det er et vedtak lokalpolitikerne gjerne ville ha vært foruten, sier Celius.

Ikke tillatt

Elvestuen rister på hodet og ser utover slambanken.

- Dette tillater altså Norge. Ingen andre land gjør dette. Ikke Tyrkia og ikke Papa New Guinea. Et nytt paradoks.

- Det er jo dette som er problemet når vi forhandler med russerne om luftutslipp fra Nikel-verket også. Vi møter oss selv i døra og blir satt til veggs for at det er lov å sende avfall i fjorden, mens det er forbudt i Russland. Dette fører til at norske argumenter slås i hjel, sier Celius.

Reinholdtsen ville også utfordre politikerne.

- Jens Stoltenberg skulle rydde opp i laksefjordene, der grensene skulle flyttes. Nå er det satt i gang et overvåkningsprogram i forbindelse med Stolt Nielsens framtidige etableringer på Pulkneset, sier Reinholdtsen.

- Det må bli slik at en del av massen må fjernes for å skape bedre flyt og drenering. Men hvor massen skal gjøre av seg må gudene vite, sier Celius.

Landdeponi

Naturvernforbundet ønsker landdeponi for hele produksjonen.

- Avfallet er forurensende og ødeleggende, men også en ressurs. Man gjør det til et problem, sier Reinholdtsen.

Elvestuen mener det bør være mulig å nyttiggjøre seg disse ressursene på en mye bedre måte.

- Det må legges mye bedre til rette. Til store naturinngrep må man stille store naturkrav. Det er helt fjernt at norske myndigheter med åpne øyne bruker levende norske fjorder som avfallsplasser. Store områder ødelegges. Det må det bli en slutt på.

Venstre har tatt dette opp med skiftende regjeringer og vil fortsette å øve press på den borgerlige.

- Å stoppe utslipp er en viktig politisk kamp. Jeg ble litt overrasket over dimensjonen her. Nå gjelder det at folk får øynene opp og stiller spørsmål til det som er i ferd med å skje, sier Elvestuen.

Nøytrale?

Venstre-politikeren stiller også spørsmålstegn til nøytraliteten til Miljødirektoratet (det tidligere Klif) sin rolle.

- Er de faglige nøytale og ivaretar miljøinteressene når de lar seg bruke politisk som de her har gjort. Spørsmålet er om det er likhet for loven når slik skjer. Det er et problem for forvaltningen når slikt skjer. Arbeiderpartiet har ansvaret for dette. Arbeiderpartiet har ikke latt miljø være det viktigste når de har latt slikt skje. Og Høyre overkjører næringslivet de prøver å representere, sier Elvestuen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no