7. des
KONGEKRABBE: Dagens ordfører, Rune Rafaelsen, ser Svein Ruud og Zhao Jun se på en kongekrabbe som er kommet inn til mottak på Bugøynes i 2012. I bakgrunnen Tove Alstadsæter og Felix H. Tschudi. (Arkivfoto).
 
- Hold fast på krabbereguleringen
Daglig leder Svein Ruud i Norway King Crab har en beskjed til den sittende regjering; - hold fast på dagens regler når det gjelder reguleringen av kongekrabbe.

Publisert: 27.okt.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

I tirsdagsavisa tar Høyres Eilif Johannesen til orde for at Sør-Varanger kommune må tale krabbefiskernes sak. I et forslag som Fiskeridirektoratet har sendt ut på høring heter det at fartøy merkeregistrert i Vest-Finnmark skal gis anledning til å fiske kongekrabbe i Øst-Finnmark. Dette vil øke antallet kongekrabbefiskere og vil kunne gå utover fiskerne i Sør-Varanger.

Stabilitet

Ruud sier at de som driver med kongekrabbe trenger stabilitet, kontinuitet og forutsigbarhet.

- Vi fikk en Stortingsmelding for ett år siden, som ga oss en kvotestart fra 1. januar og ikke august som tidligere. Her heter det blant annet at krabben skal fiskes av de fiskerne som plages av den. Når direktoratet nå vurderer å endre på dette så er det veldig dumt og rart.

Ruud sier at den nye reguleringen har ført til flere gode ting for fisket.

- Nå får fiskerne 150 kroner kiloen for fisken, det er nesten en dobbelt. De som fisker kongekrabbe, blant annet de på Bugøynes og i Trollbukt, sysselsettes 52 uker og ikke halvparten. Hvorfor endre noe som fungerer? Ønsker man ikke en sysselsetting hele året? Vi har aldri hatt en bedre pris i eksporten av krabbe. Ønsker man å gi Norge en dårlig pris, spør Ruud.

Han har også en stor frykt for at de nye reglene som nå vurderes vil føre til at 200 nye fiskere kommer til Øst-Finnmark for å fiske kongekrabbe.

- Det er bedre fiske i øst enn i vest. Skjer dette, så vil kvotene på de fiskerne som holder til her, blir mindre. Dette vil gå utover helårsfisket og kvaliteten på krabben som fiskes vil bli vesentlig dårligere. Nei, hold fast på den forvaltningen som er. Det er til det beste for alle. Endelig har vi fått en ny giv på Bugøynes. Vi har et mål om å få opp rekrutteringen på krabbe og hvitfisk ytterligere og med ti nye fiskere her. Med det nye forslaget kan vi bare glemme denne nyrekrutteringen, sier Ruud.

- Det rene tøv

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) mener Eilif Johannesen (H) tøver når han sier at dagens kommuneledelse ikke snakker krabbefiskernes sak.

- Den politiske ledelsen på rådhuset må være fremoverlent og med klar høy røst taler kongekrabbefiskernes sak, sa Johannesen.

Rafaelsen (Ap) sier at han sammen med de andre ordførerne i Øst-Finnmark tok tak i saken med områdeadgang i det kvoteregulerte fisket etter kongekrabbe.

- Vi sendte brev til Fiskeriministeren hvor vi advarer mot forslagene om å slippe flere inn i krabbefisket i Øst-Finnmark. Det som foreslås fra stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen (H) og statssekretær Ronny Berg (Frp) i Nærings- og fiskeridepartementet kan vise seg å bli helt ødeleggende for Bugøynes. Den positive utviklingen vi ser innenfor hvitfisk og krabbe på Bugøynes skyldes dyktige aktører og at kommunen driver en god næringspolitikk. At regjeringen prøver å ødelegge dette synes vi i Arbeiderpartiet er svært alvorlig. At Høyre-lederen tror at dette skyldes den politiske ledelsen i Sør-Varanger er i beste fall komisk, men kan bli tragisk for Bugøynes. At Høyre gleder seg over gjerdebyggingen på Storskog er heller ingen overraskelse, symbolpolitikk er det eneste som står sterkt i den blå/blå regjeringens nordområdepolitikk. En ny grensestasjon på Storskog var det første de fjernet fra regjeringsplattformen fra 2013. Dette tilskrives sikkert også i Høyres verden den politiske ledelsen i Sør-Varanger, sier Rafaelsen.

Fiskerne

Han mener at fiskeripolitikken for Bugøynes også er helt i tråd med det fiskerne mener. Ordføreren mener Johannesen har en agenda med å gå ut slik og det er å sverte han og Arbeiderpartiet.

- Vi vil, i samarbeid med kommunestyret, fortsette å arbeide for gode løsninger for næringsliv og folk, så kan andre fortsette med symbolpolitikk, sier Rafaelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no