23. okt
FORDOMMER: Freja Lina Huhle arbeider som skole- og antidiskrimineringsrådgiver i Skeiv Ungdom i Oslo. Denne uka har hun vært på Kirkenes ungdomsskole for å bryte ned noen fordommer om kjønn og seksualitet.
 
– Homo er ikke et skjellsord
– Det handler om å forebygge mobbing og skape en skole der alle kan være seg selv, fortelle Freja Lina Huhle i Skeiv Ungdom. Hun har besøkt Kirkenes ungdomsskole og snakket med elevene om kjønn og seksualitet.

Publisert: 07.feb.2014 15:26
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Skeiv Ungdom har et prosjekt som heter Restart. Det handler om å utfordre elevenes syn på kjønn og seksualitet. Og det er en satsing på en trygg og inkluderende skole.

Være seg selv

– Målet er å skape en skole der alle kan være seg selv. Et veldig typisk eksempel som går igjen på alle skoler og i nesten alle klassetrinn er at homo brukes som skjellsord. De yngste mener nok egentlig ikke så mye med det, men når de blir eldre handler det ofte om at noen, gjerne gutter, ikke oppfører seg nok som gutter er forventet å oppføre seg, kanskje de er litt mer femi enn de andre, de er ikke «ordentlige» gutter. Uten at de trenger å være homo. Men det er viktig å fortelle elevene at homo ikke skal brukes som skjellsord, det kan gjøre stor skade, sier Freja Lina Huhle.

Forventninger

I timene med elevene forteller hun om hvordan forventninger til hvordan man skal oppføre seg og se ut kan begrense dem.
– Man må passe inn, man må ikke være annerledes, forventningene påvirker og gjør at elevene straffer de som bryter med forventningene. Men det vi prøver å lære dem er at når man skaper forventninger, kan man også endre dem. Vi prøver å formidle at de er et mangfold, selv om det ikke vises så godt. De kan bygge et fellesskap rundt andre ting, andre verdier enn utseende eller et spesielt jakkemerke eller sko, sier Huhle.

Fordommer

Et tema som går direkte på seksualitet og kjønn handler også om mangfoldet.
– På skolen lærer man som regel at det finnes homo og hetro, og ferdig med det. Men hva er transseksualitet? Og går det an å være litt av det ene og litt av det andre? Det er mange nyanser innenfor seksualitet, verden er ikke helt svart/hvit, det er en hel regnbue av farger, ler hun.
– Seksualitet kan være veldig flytende, man trenger ikke være helt det ene eller helt det andre. Og det med å føle at man er født med feil kjønn trenger heller ikke være helt svart/hvitt, det heller. Ofte sier man at man er født med feil kjønn, men det er mange nyanser innenfor dette også. Det er mange fordommer rundt dette, og det vil vi være med og bryte ned, forteller Freja Lina Huhle.

Ta kontakt

Det er også viktig for henne å fortelle at Skeiv Ungdom finnes, å ufarliggjøre det å ta kontakt med organisasjonen.
– Vi har en kontakttelefon man kan ringe til, enten man lurer på noe eller bare trenger noen å snakke med, og man kan være anonym. Muligheten for å ta kontakt med oss finnes, selv om det noen ganger kan ta tid å ta den kontakten, sier hun.

Tilbakemeldinger

Når hun reiser rundt på skolene har hun også med seg Jorid Bakken Steigum fra Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Hun arbeider med prosjektet Rosa kompetanse.
– Skeiv ungdoms prosjekt retter seg mot elevene, mens Rosa kompetanse retter seg mot fagpersoner og lærere fra barnehage til videregående skole. Tilbakemeldingene vi har fått fra elevene er at dette har vært interessant og spennende. I starten er de kanskje litt tilbakholdne, men de blir fort varm i trøya og stiller mange spørsmål. Fra lærerne får vi høre at prosjektene er veldig lærerike og givende, og det er godt å ta med seg, forteller Huhle.
Denne gangen hadde de bare tid til å besøke Kirkenes skole, men kommer gjerne tilbake og besøker flere skoler.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no