7. des
Drapsstedet: Coop Byggmix i Vadsø. Foto: Knut-Sverre Horn (NRK)
 
Vadsø-drapet: – Husker ingenting, videoen er manipulert
Vadsø-drapssaken ble satt i gang i Øst-Finnmark tingrett mandag. Den tiltalte asylsøkeren hevdet fortsatt at han var uskyldig.

Publisert: 10.des.2018 14:34
Oppdatert: 10.des.2018 14:45

14. juli i år ble Håvard Pedersen drept med kniv inne på hans egen arbeidsplass, Coop Byggmix i Vadsø. Politiet fant sin mistenkte etter politijakt på Vadsøya, og mandag denne uka stilte han i retten.

Der var både NRK og iFinnmark, som vi siterer under.

Den unge voksne asylsøkeren hadde blitt erklært psykotisk av rettspsykiatere i forkant av saken. Ifølge iFinnmark fikk han likevel sjansen til å forklare seg for retten da rettssaken først var i gang.

– Manipulert

Mannen forklarte ifølge regionavisa at han husket å ha dratt på Coop og kjøpt energi- drikk, og å ha gått videre til Vadsøya. Han hevdet å ikke huske noe av drapet.

Politiet har en overvåkingsvideo som viser at den tiltalte utfører knivdrapet. NRK skriver at videoen viser den tiltaltes ferd igjennom butikken, og at den viser selve drapet fra flere vinkler.

Her hevdet den tiltalte at videoen var manipulert, ifølge både iFinnmark og NRK.

– Det er en annen som har gjort det. Alt som er gjort, er gjort ganske grundig. Det er tatt video av meg og laget bilde, slik at det kan bevises at det er jeg som har gjort det, sa den tiltalte ifølge NRK.

Drapsvåpenet skal sannsynligvis være en tapetkniv. Denne ble funnet i sjøen ved brua som går over til Vadsøya, der den tiltalte mannen ble pågrepet.

Håvard Pedersen døde ifølge retten i løpet av et minutt eller to, lenge før ambulansen rakk til.

Mannen sto også tiltalt for å ha slått en sykepleier på Dikemark sykehus mens han var innlagt der etter drapet. Han hevder også at han ikke husker noe av det.

Mannen forklarte i retten at han hører stemmer, som blant annet sier at han skal dø.

Stemmene skal ikke ha bedt ham om å drepe noen andre.

Alder

En del av saken dreier seg om den tiltale mannens alder. Det er ingen tvil om at han er myndig i dag, men han selv hevder å være 18 år gammel – og 17 år gammel da han utførte drapet.

Påtalemyndigheten mener ifølge NRK å kunne bevise at mannen er en pakistansk statsborger født i 1997. Om det er tilfelle, var han allerede myndig da han drepte Pedersen.

Mannen selv sier han er født i Afghanistan i august 2000, og at han flyttet til Pakistan som toåring.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no