22. okt
KRITIKK: Christina Henriksen sitter på Sametinget og mener Høyre stresser unødig i forvaltningen av kongekrabbefisket.
 
- Hva stresser Høyre med?
- Hva er det Høyre stresser sånn med, spør sametingsrepresentant Christina Henriksen med etter Eilif Johannesens kommentar i tirsdagens SVA.

Publisert: 27.okt.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Henriksen fra Sør-Varanger har fått med seg at Høyres Johannesen roper på kommunen og Ap angående forslaget om å slippe til krabbefiskere vestfra i fjordene i øst.

- Hans egen stortingsrepresentant, Frank Bakke-Jensen, har jo nettopp levert eget dokument 8-forslag til Stortingets næringskomité, mens vi enda venter på at departementet skal sende saken på høring, sier Henriksen som representerer NSR/SÁB i Sametinget.

Skvise ut

- Hva i all verden er det Høyre stresser sånn med og hvorfor er det så viktig å åpne fjordene for båter vestfra samtidig som de foreslår å øke aktivitetskravet som gjelder for å kvalifisere til kommersielt kongekrabbefiske? I dag kreves det årsinntekt på 100 000 kroner da hvitfiskfangst for å få krabbekvote. Norges fiskarlag vil øke til 500 000 kroner. Det vil potensielt skvise ut de mindre båtene som bidrar til lokal verdiskapning og bosetting langs fjordene, til fordel for større aktører med mer pengemuskler.

Aktivitetskravet økes

Ifølge Henriksen innebærer Bakke-Jensens forslag en gradvis økning i aktivitetskravet over tre år.

- Sist uke sa rundt 60 fiskere fra Varanger klart fra at både grensa og aktivitetskravet må forbli som i dag. Jeg støtter dem fullt ut. La de lokale fjordfiskerne skape næringsutvikling og bolyst rundt fjorden, så kan de heller ta tak i utryddingsfisket vestpå før de går inn for å ødelegge den positive utviklinga i østfylket, sier sametingsrepresentant Henriksen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no