19. nov
SAMMEN: Morten Kvammen med kona Merete Derås og redningshunden Gere.
 
– Hvis vi får lov, reiser jeg gjerne igjen
Morten Kvammen og hans kjære redningshund, Gere, landet endelig på Kirkenes lufthavn torsdag kveld. Trøtt og sliten, men også veldig takknemlig for det de har fått være med på.

Publisert: 08.mai.2015 18:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Som en del av det norske redningsteamet NORSAR reiste Kvammen og hans firbeinte venn sørover søndag for snart to uker siden. Jordskjelvrammede Nepal var målet. Nå er de hjemme igjen, vel vitende på at de har vært med på noe de aldri vil glemme. Forrige torsdag gjorde de også funn av et levende menneske i ruinene.

– Det er sterkt, sier Morten, som vi treffer i avgangshallen, sammen med sin kjære Merete og gode venner fra redningshundemiljøet i Sør-Varanger.

Lang dag

Hjemkomstdagen var en lang dag. Redningsteamet landet på Gardermoen ved åtte-tiden. Fra da og til Morten og Gere landet på Høybuktmoen, besto dagen av debriefing og masse journalister, som alle ville høre historien om teamet og de sterke inntrykkene de sitter igjen med.

– Dette har vært fantastisk fint å være med på, sier Morten.

Han er trøtt. Egen søvn har ikke vært førstprioritet de siste ti dagene. Han holder rundt sin Merete, klapper rundt sin firbeinte helt, ser ned, smiler med blide og trøtte øyne, før han ser opp igjen.

– Vi har fått lov til å være en del av et meget dyktig redningsteam fra Norge, med både redningsmenn- og hunder fra Norske redningshunder, et team fra Oslo brann og redning og ett med medisinsk personell fra Oslo universitetssykehus, sier Morten.

Kona Merete har vært hjemme. Da hun vinket Morten og Gere farvel søndag for snart to uker siden, var det med blandede følelser.

– Ja, selvfølgelig var det det. Jeg visste jo hvor viktig dette oppdraget var og samtidig at det ikke var helt ufarlig. Tenk hvis det kom nye skjelv. Jeg ble veldig mye roligere da jeg fikk snakke med Morten. Jeg har utrolig respekt for den jobben han, Gere og de andre i redningsteamet har gjort, sier Merete.
Nye skjelv kom, sier Morten. Men ikke i nærheten av samme styrke som det på 7,2 på Richter skala, som har tatt live av flere tusen mennesker, skadet det mangedobbelte og lagt store deler av landet i ruiner.

– Vi var så fokusert på den jobben vi skulle gjøre. Da flere av skjelvene kom, var vi på fjellet. Vakthold og det sikkerhetsmessige var ivaretatt på beste måte.

Morten stopper, tar et nytt godt tak i hunden sin. Han legger ikke skjul på hvor utrolig stolt han er av sin firbeinte venn.

– Jeg visste han var god og jeg visste hva han var trent til. Men han har virkelig imponert meg. Alt det stresset som har vært med folk og biler, ingenting har bitt på. Han har vært fokusert på jobben vi var i Nepal for å gjøre, sier Morten.

Funn

Den største opplevelsen kom forrige torsdag. Teamet hadde gjort flere funn av døde mennesker, men plutselig markerte to hunder, blant dem Gere. Her var det noe. Og jo da, opp fra ruinene, etter åtte timers redningsarbeid, kom ei 24 år gammel kvinne.

– Det var midt på dagen da redningsoperasjonen begynte. Etter en redningsoperasjon som tok åtte timer, kom Krishna opp fra ruinene. Da var det blitt kveld og mørkt. En sterk opplevelse som jeg aldri vil glemme. Det var veldig emosjonelt og vi som var med på dette fikk uttelling for all den treningen som vi har gjort. Det var en fantastisk opplevelse. Når slikt skjer, ser vi hvor godt vi i redningsteamet fungerer som lag. Vi er veldig fokuserte på jobben vi skal gjøre, og når det gjøres funn av levende mennesker kommer utløsningen i form av en sterk takknemlighetsfølelse, sier Kvammen.

– Hadde dere kunnet være der lengre?

– Ja, det kunne vi sikkert, men et av poengene med disse redningsteamene som sendes ut i slike katastrofeområder er å dra fort inn, gjøre en innsats og ut igjen. Vi var trent for å være der i ti dager. Vi har fått lov til å være med på alt, søk, redning, etablere nødhjelp og forsyningslinjer og vi har vært med i startfasen av å få opp et feltsykehus. Det er utrolig med kompetanse som finnes i det teamet jeg har vært så heldig å få være med på. Jeg er veldig ydmyk i forhold til dette, sier Kvammen.

Tilbake

– Ga dette redningsoppdraget mersmak?

– Vi hadde gjort det igjen, det er det ingen tvil om. Så hvis jeg får lov, drar vi nok ut igjen.

Morten tar et godt tak rundt kona si.

– Det er et privilegium å ha en familie som synes det er OK å dra ut og gjøre dette. Og så har vi også treningskamerater som har vært med og trent redningshunden vår. De har også en stor del av æren for at dette ble et vellykket redningsoppdrag, sier Morten.

– Hva nå?

– Nå skal vi hjem og slappe av. Og så skal vi spise en solid porsjon med kyllinggryte. Og den skal Gere få en stor del av. Det er vel fortjent.

Morten tar et godt, kjærlig tak i hunden sin, klapper han. Gere vifter med halen. Oppdrag vel utført.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no