21. okt
BARENTSSAMARBEID: Utenriksminister Børge Brende svarte på spørsmål om Barentssamarbeidet.
 
– Hvordan styrker vi Barentssamarbeidet?
Det var spørsmålet stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) stilte utenriksminister Børge Brende (H) i Stortingets spørretime onsdag.

Publisert: 30.apr.2016 11:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Huitfeldt sa seg enig med regjeringens kritikk og sanksjoner av Russland i forbindelse med annekteringen av Krim.

– Men hva gjør vi utover dette? For samarbeid må fylles med nytt innhold og nye tiltak. Næringsutvikling, miljøforvaltning, utnytting av havressurser, samferdsel, forsvar og forskning i nord handler ikke bare om distriktspolitikk. Det handler om å utvikle nasjonens egeninteresse og det er viktig politikk for hele Norge. Fra dialog med handling, sa regjeringen da de lanserte sin nordområdesatsing. Men hva går egentlig handlingen ut på, spurte Huitfeldt.

Gjort nok?

Hun viste til Barentssamarbeidet og om vi har gjort nok, slik Peter Haugseth ved Norges arktiske universitet spurte i en kronikk i Nordlys tidligere denne uken.

– Det er gode grunner til å utvikle gamle og nye former for samarbeid, slår Haugseth fast.

– Mitt spørsmål er om hva regjeringen har gjort for å styrke Barentssamarbeidet, sa Huitfeldt.

Brende ga Huitfeldt rett i at Russland er en konstant faktor i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

– Parallelt med de utfordringer man har med et mer uforutsigbart Russland har vi klart å opprettholde en god og konstruktiv dialog om nordområdene. I Arktisk råd samarbeider vi svært godt, også Barentssamarbeidet videreføres, samarbeidet om forvaltningen av viktige fiskeressurser i Barentshavet, samarbeid om søk og redning, atomsikkerhet og miljø. Vi fortsetter samarbeidet på embetsnivå og fant også en løsning på den store utfordringen ved Storskog, svarte utenriksminister Brende.

Nye initiativer?

Huitfeldt lurte i sitt oppfølgingsspørsmål på om utenriksministeren ikke burde utvikle nye initiativer.

– Burde ikke utenriksministeren utvikle nye initiativer? Det handler om å støtte opp under Barentssekretariatets arbeid, støtte opp om det arbeidet som gjøres fra de tre nordnorske fylkene og støtte nye prosjekter, sa Huitfeldt og gjentok spørsmålet om hva regjeringen har gjort for å styrke samarbeidet.

– Det er noe som ikke blir helt konsistent i det spørsmålet. for man må ta inn over seg at det er en ny situasjon i håndteringen av og i forholdet til Russland. Blant annet har vi ikke hatt møter i den norsk-russiske handelskommisjonen siden folkerettsbruddet i Ukraina ved annekteringen av Krim. Sanksjonene har ført til at det er en del ting vi gjorde tidligere som vi ikke kan gjøre nå. Vi har styrket bevilgningene til Barentssekretariatet, slik at man kan utvikle folk-til-folk-samarbeidet. Vi har styrket samarbeidet i Arktisk råd og fått på plass en ny tilleggsavtale med Russland når det gjelder atomsikkerhet. Og man fikk på plass en forståelse av migrasjonssituasjonen på Storskog, som var av stor betydning ikke minst for Norge. Jeg hadde håpet at representanten var tilfreds med dette, svarte utenriksminister Brende.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no