10. des
TENTAMEN: Fungerende leder i LO i Sør-Varanger, Henning Bråten, og leder for Sør-Varanger Arbeiderparti, Lena Bergeng, mener kontrollen av barnehagebyggingen på Skytterhusfjellet er en tentamen for kommunen før senere store offentlige byggeprosjekter.
 
– Hvorfor kontrolleres ikke offentlige byggeprosjekt?
LO og Ap går felles ut og vil at kommunen skal ta et helt klart ansvar for vilkårene til de som bygger for kommunen.

Publisert: 20.feb.2013 14:06
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

– Jeg syns denne saken er vond, og den er også flau. For vi som politikere visste ingenting om den før vi leste Sør-Varanger Avis. Nå vil vi til bunns i hvorfor kommunen ikke har sjekket forholdene, sier nyvalgt leder i Sør-Varanger Arbeiderparti, Lena Bergeng.
Sammen med fungerende leder i LO i Sør-Varanger, Henning Bråten, mener hun rådmannen bør gå skolerett i barnehage-saken på Skytterhusfjellet.
– Kommunestyret har satt regler for at prosjektene våre skal følge lover og regler, og nå er spørsmålet hvorfor dette ikke er gjort. Hvorfor brukes ikke de reglene som er satt, spør Bergeng.
Henning Bråten viser til Sør-Varanger Avis sitt intervju i lørdagsavisen med det estiske firmaet Seve.
– Hvor han bekrefter timelønnen og samtidig sier at reise, kost og losji regnes inn i lønna. Slik beregnes ikke en tarifflønn, en kan ikke leve av en fergebillett og bensinpenger, påpeker han.
Offensiv
Både Bråten og Bergeng mener kommunen nå må være mye mer offensiv og pushe på slik at arbeiderne får de pengene de har krav på. Dessuten at kontrollrutinene må få en grundig gjennomgang.
– Vi så i byggingen av tannklinikk at fylkesordføreren sto knallhardt på, sier de til sammenligning.
Bergeng syns ikke rådmannen har vært klar nok i denne saken.
– Jeg syns hun har skjøvet ansvaret fra seg ved først å si «ingen kommentar» og så å si at kommunen har en begrenset kontrollmyndighet. Det viktige nå er å rydde opp og sørge for at dette ikke skjer i fremtiden. Og om det er sånn at vi ikke har nok arbeidskraft, så må vi jo utdanne flere da. Ungdommen hyler jo etter utdanning og firmaene hyler etter arbeidskraft. Da får vi utdanne flere fagarbeidere, og kanskje også få inn som klausul i kontraktene våre at firmaene som får kontraktene, skal ta inn lærlinger.
Ikke bekjent av
Entreprenørene har et solidaransvar når lønnsforhold ikke er på stell. Det vil si at ansatte hos en underleverandør kan gå på hovedleverandøren for få pengesakene brakt i orden.
LO-sekretæren i Finnmark, Bjørn Johansen, mener Sør-Varanger kommune må sørge for at hver krone arbeiderne har krav på etterbetales. Hva mener dere?
– Ja, her må vi ta et ansvar. Vi gjorde nettopp dette i en barnehjemssak, fordi vedkommende falt mellom to stoler. Vi kan ikke være bekjent av sosial dumping, svarer Lena Bergeng.
Henning Bråten påpeker det gedigne spranget mellom timelønnen arbeiderne oppgir, og tarifflønn. Fra under 60 kroner i timen til 152 kroner i timen, og 152 kroner er absolutt minstesats for folk som verken har fagbrev eller erfaring fra bransjen.
– Det er ikke akkurat snakk om noen kroners forskjell, påpeker LO-lederen.
– De folkevalgte må helt klart ta et ansvar å følge opp. Vi ser i saker som dette generelt at det kan være vanskelig for arbeidere å stå frem. For om de gjør det, så kan det bli på første fly hjem. En annen side av saken er sosial dumping undergraver hele anbudssystemet.
Detaljerte krav
Henning Bråten mener det også er på sin plass at kommunen går inn i rutinene og kontrollerer boforhold for folk som jobber på kommunale byggeprosjekt.
– Kanskje bør det detaljert stilles krav i kontrakten, for eksempel ved at folk skal ha et minimum av standard på boliger. Det kan gjøres ved å stilles krav til type brakker som brukes, for her er det en sertifisering, forklarer han.
Bergeng og Bråten mener løsningen må bli at kommunen stiller klare krav i kontraktene.
– Da kan en kanskje få luka vekk en del av de useriøse firmaene. Det offentlig må gå foran som et godt eksempel. Dette er en tentamen for oss som samfunn. Vi er en vekstkommune og vår eksamen blir hvordan vi håndterer de store prosjektene fremover.
De to mener det også er på sin plass å stille spørsmålet hva slags holdninger befolkningen har.
– Det er kanskje nabokjerringa som må komme frem, at folk bryr seg litt og gir beskjed når folk ikke blir behandlet bra.
Arbeidstilsynet hadde uanmeldt kontroll i byggeprosjektet på Skytterhusfjellet sist fredag, etter tips om sosial dumping, og har ikke skrevet ferdig sin tilsynsrapport.

Les også:
– En regner ikke timelønn sånn
- Sørg for at hver krone blir etterbetalt!
Får 59 kroner og 25 øre per time

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no