10. des
MINISTER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug forsvarte seg i Stortinget.
 
– Ikke brudd på menneskerettigheterne å sende til vanskeligere forhold
Kritikken fra FN, NOAS og andre organisasjoner nådde spørretimen i Stortinget tirsdag.

Publisert: 20.jan.2016 16:08
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Tirsdag forsvarte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug utsendingen av asylsøkere over russergrensa, til et sted der mange organisasjoner og andre kritikere mener det er fare for at syrere sendes tilbake, og at asylsøknaden behandles.

– Regjeringen mener at Russland for de fleste tredjelandsborgere er et trygt land, der det normalt ikke foreligger fare for at man blir utsatt for umenneskelig behandling, eller blir videresendt til et land med en slik risiko. Utgangspunktet er derfor at en asylsøknad skal nektes realitetsbehandlet dersom utlendingen har hatt opphold i Russland, svarte hun etter spørsmål fra Audun Lysbakken (SV).

Nekt med forbehold

– Når personer uten rett til opphold i Norge returneres til andre land, vil det i de fleste tilfeller innebære at de returneres til vanskeligere forhold enn det de har levd under i Norge, simpelthen fordi Norge er ett av de beste landene i verden å bo i. Dette betyr likevel ikke at vi ikke kan eller bør gjennomføre slike returer, sa Listhaug.

– For søkere som har visum til Russland av kortere varighet, og kommer fra et område hvor situasjonen vurderes som noe mer utrygg, kan det være nødvendig med en ytterligere vurdering av den konkrete faren ved retur. Jeg har fått opplyst fra Politiets utlendingsenhet at alle som skal uttransporteres på det nåværende tidspunkt, er personer som enten har multivisum til eller oppholdstillatelse i Russland, sa hun.

Møte med FN

Listhaug skal ha et møte med FNs menneskerettskomité (UNCHR) senere i januar. Hun hadde hørt kritikken derfra, og ville diskutere den, men:

– Norske myndigheter vil ikke alltid være enig i UNCHRs vurderinger, sa hun.

Hun sa også at det ikke hadde vært registrert noen utsendinger av flyktninger fra Russland til Syria siden juli 2014.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no