20. okt
GRENSE JAKOBSELV: Den største laksen registrert utenfor Neidenelva per 15. juni. Den tok Svenning Kristiansen (til høyre), med håvhjelp av Asbjørn Aule. (Foto: Privat)
 
- Ikke drep merket fisk
Neiden har best fiske så langt i år, ifølge statistikken, med over ti laks på over 8 kilo. Men Svenning Kristiansen har sørget for at Grense Jakobselvs ære er i behold. Natt til mandag åpnet tre elver til, og neste uke står den siste elva for tur.

Publisert: 16.jun.2015 10:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Elvefisket etter laks i full gang:

Natt til mandag åpnet enda flere elver i Sør-Varanger for laksefiske. Fra før av har Neiden og Grense Jakobselv vært åpen for fiske fra 1. juni. Natt til mandag åpnet også Munkelva, Karpelva og Klokkerelva på slaget midnatt.

12,7 kilo

Fisket i Neidenelva bærer flest resultater så langt, i hvert fall så langt registreringen viser. Scanatura har registrert totalt 75 laks tatt i Neidenelva per mandag. Den største av dem var 12,7 kilo, og ble tatt av Janne Karttunen i sone 2 ved Kobbfossen, allerede 3. juni. 9. juni er det også registrert en fisk på 10,5 kilo, tatt av Tomi Nyman i sone 3.

Som kjent ble den første fisken tatt der allerede sju minutter over midnatt 1. juni, av Kjell Skårvik.

Fisket har vært jevnt de siste to ukene, med 37 fisk i åpningsuka og 36 fisk forrige uke. Så langt denne uka er det registrert to fisk i Neidenelva.

- Dårlig så langt

I Grense Jakobselv har det løsnet i løpet av de første to ukene. I hvert fall litt. Scanatura har registrert fem fisk så langt. Og i hvert fall én av dem kan måle seg med Neiden-fiskene. Svenning Kristiansen er så langt den eneste som har registrert en fisk over 7 kilo. Han fikk en fin laks på åtte kilo 5. juni, tatt med stang i sone 1.

- Fisket i Grense Jakobselv er veldig dårlig så langt i år, i forhold til samme tid i fjor, konstaterer Svenning Kristiansen. Vi treffer ham på telefon idet han er på vei tilbake til elva, for å tilbringe resten av uka der.

- Det er vanskelig å si årsaken. Det er fin temperatur i elva, men lite vann. Det varierer jo litt, sier han.

Første fisk

Den første registrerte laksen i Grense Jakobselv var det Lars Randal som tok torsdag 4. juni. Det var en dugelig fisk på 4,2 kilo, ifølge registreringene på Scanatura.

Det kan imidlertid ha vært noen som tok laks før den tid, men som ikke er registrert ennå. Kristiansen mener å ha sett det.

Lørdagen som var ble det registrert en trekilos laks i samme elv av Lars Hølvold. I tillegg er det registrert to laks på én kilo og én på 400 gram, men de tre fiskene ble satt ut igjen.

Sandneselva

Natt til onsdag 24. juni er alle laksevassdragene i Sør-Varanger åpne, idet fisket også starter i Sandneselva.

Bjørn Mentyjærvi Menna i forpakterne Sandnes IL ser at det er greit med vann i elva, men ellers er det for tidlig å si hvordan fisket blir.

- Det er sjelden innsig før etter Sankthans, og det er derfor vi åpner så sent, sier han.

Per mandag morgen var det ikke kommet inn rapporter om fisk i Munkelva, Karpelva og Klokkerelva, i alle fall ikke til Sør-Varanger jeger- og fiskerforening sentralt eller til Scanatura. SVA får høre at det i alle fall var noen som var bortpå fisk i Munkelva den første natta, men har ikke fått noen informasjon om det kom noen fisk på land.

Dette betyr ikke nødvendigvis at det ikke har blitt napp noen steder. Det er ikke alle som registrerer fisken umiddelbart.

Menna ber folk være oppmerksomme på merket fisk. De har hjulpet Akvaplan Niva med å merke en del fisk med radiosendere. De skal også merke 75 laksesmolt i år. Det er for å følge vandringsmønsteret til fisken.

- Om man får en merket fisk, må man sette den ut igjen. Om man er uheldig og fisken ikke er til å redde, må man finne senderen i buken og levere den til oss eller Akvaplan Niva, sier Menna.

Det vil være plassert ut infotavler som blant annet viser hvordan man kjenner igjen merket fisk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no