12. des
Ordfører Rune Rafaelsen vil ikke følge etter det finske initiativet.
 
– Ikke endringer for Storskog-passeringer
Finland og Russland er enige om kraftige restriksjoner for de nordlige grenseovergangene, men norsk UD sier det ikke er aktuelt for Norge å følge etter.

Publisert: 31.mar.2016 13:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Den uavhengige Barents Observer meldte i påsken at Finland og Russland er enige om restriksjoner på grenseovergangene Salla og Raja-Jooseppi ved at kun statsborgere fra Finland, Russland og Hviterussland får benytte disse overgangene i 180 dager fremover.

Til SVA svarer UD at Norge ikke vurderer lignende restriksjoner for Storskog grensepasseringssted.

– Avtalen om Storskog sier at dette er et internasjonalt grensepasseringssted og det er meldt inn som Schengen yttergrensepasseringssted. Det er ikke aktuelt å ta initiativer til å endre dette nå, kommenterer Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet.

Hindre

Raja-Jooseppi og Salla, de to nordlige grensepasseringsstedene mellom Russland og Finland, får kraftige restriksjoner det kommende halvåret ved at grenseovergangene blir stengt for alle tredjelands-innbyggere, inkludert borgere fra andre EU-land. Målet er å hindre organisert illegal passering inn til Finland.

Ifølge Independent Barents Observer tok 1 500 migranter seg over grensene til Salla og Raja-Jooseppi i januar og februar, etter at det i praksis ble stopp over Storskog.

Etterstrebe

Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen sier han ikke har registrert noen norsk politisk vilje til å følge etter det finske initiativet.

– Og jeg håper dette ikke får konsekvenser for oss. Jeg mener det beste er at vi har en så normal situasjon på Storskog som mulig, det vil si grensepasseringer med Schengenvisum. Jeg mener vi må etterstrebe det. Jeg tror ikke heller at verken Sverige eller Finland er tjent med at vi skulle få stengte grenser. Vi bør håndheve Schengens yttergrenser med de kravene det stiller, og jeg føler regjeringen har samme holdning.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no