8. des
UPOPULÆRE GJESTER: Maurtua kommer ut av taket inne i Rajapää-koia. Den populære åpne koia ligger nord for Sandnesdalen.
 
– Ikke fyr i ovnen her
– Jeg tok i alle fall ikke sjansen på å fyre i ovnen, forteller Kjell Næss.

Publisert: 27.aug.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Næss var på tur på søndag og tenkte å overnatte i Rajapää-koia. Heldigvis var det lyst nok til at han oppdaget hva som hadde skjult seg i taket.

Tue i taket

– Maur har bygget tue i taket, og det må være ganske fullt der når gjennomføringsplata til pipa har blitt trykket løs, sier Kjell Næss.

– Da vi oppdaget dette bestemte vi oss i alle fall for å ikke fyre i ovnen. Innbyggerne hadde nok kommet ut når det ble varmt, og vi hadde fått maur kravlende overalt. Kona ville ikke overnatte inne i det hele tatt, sier Næss.

Populær

Rajapää-koia tilhørte tidligere Heimevernet, og har vært ei veldig populær åpen koie for turfolk.
– Den har vært en slags forlengelse av ødestuene i Pasvik, og veldig mange turfolk har brukt den. Etter at Heimevernet ble borte, har ingen hatt ansvar for koia, og den er vel en av mange forsvarshytter som kanskje vil bli revet. Det hadde i så fall vært synd, sier Næss.

Ansvar

– Derfor er det en utfordring hvem som har ansvar for å eventuelt reparere hytta. Kanskje må hele taket fjernes for å bli kvitt maurene. Det er nok mange som vil stille på dugnad og gjøre jobben, men det er jo kostnader ved dette også, sier Næss. Han legger til at så lenge koia står der bør turfolk være obs på at taket er fullt av maur.
– Denne typen maur kryper inn og lager tue i kledningen. Flere hytteeiere har hatt et stort arbeid med å bli kvitt dem når de først har kommet inn, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no