15. okt
AKTIVITET: De mange hyttene som kan komme på Holmfossneset, vil tilførere mer aktivitet til Pasvikdalen, sier leder for utvalg for plan og samferdsel, Kurt Wikan.
 
– Ikke kommunen som valgte hytteområde
– Det er ikke Sør-Varanger kommune som har valgt området. Det er et firma i Tromsø som har fått området fra FEFO for å utvikle det som hytteområde, sier leder for Utvalg for plan og samferdsel, Kurt Wikan.

Publisert: 31.mar.2015 11:15
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Cate-Elin Mathisen Haga reagerte i lørdagsavisa kraftig mot utbyggingen av hytteområde på Holmfossneset. Hun eier en hytte der som ble bygd på slutten av 1950-tallet og er redd for at hytteparadiset nå skal være kraftig forringet.

248 hytter

Wikan (Sp) sier at første forslag til reguleringsplan kom for to år siden og var regulert med 248 hytter med en minimumsavstand på sju meter mellom hyttene.
– Vi i utvalget for Plan og samferdsel reagerte på planene hvor det ikke var tatt hensyn til eksisterende hytter og vi synes at avstanden mellom hyttene var for liten. Vi sendte reguleringsplanen tilbake til eier og sa at det må tegnes en ny reguleringsplan med 100 meter mellom hyttene og tilsvarende til Pasvikelva.
Etter dette ba tiltakshaver om et møte med planavdelingen i kommunen og Wikan som leder av utvalg for plan og samferdsel.
– Møtet ble avholdt på rådhuset like før jul i 2013. Tiltakshaver mente det var for lang avstand mellom hyttene når det skal legges tilrette for vann og kloakk, strøm og Internett. De påpekte at med et sånt krav ville det fordyre prosjektet veldig og at disse hyttene skal selges på det lokale markedet og de mener det er behov for hytter med høy standard og vei til døra. I tillegg så viste de til at hyttefeltet FeFo legger ut er avstanden 50 meter mellom hyttene. Når det gjelder 100 meter til vann så gjelder ikke det for regulerte områder, så derfor måtte vi gå ned på det kravet, sier Wikan.

Les også: - Raserer naturområde og bryter all lokal hyttetradisjon

Ba om omarbeiding

Utvalg for plan og samferdsel ga beskjed om at reguleringsplanen måtte omarbeides til en avstand mellom hyttene på minimum 50 meter og 50 meter til Pasvikelva.
– Vi i Senterpartiet ser positivt på at man får noen hytter i nærheten av elver og vann håper disse kan tilpasses funksjonshemmede så man får tilgang til det vakre naturskjønne området. Det er også lagt vekt på at tilgjengelighet til Pasvikelva ikke hindres. I tillegg måtte det være 100 meter til eksisterende hytter.
Seint i høst kom den nye planen til kommunen og utvalget for plan og samferdsel behandlet søknaden og kom med en tilføyelse.
– Den gikk ut på at vi skulle bestemme utbyggingsrekkefølgen. Det var et enstemmig utvalg som sendte reguleringsplanen ut på offentlig ettersyn. Vi er faktisk nødt til å sende planen ut på ettersyn, så får berørte parter komme med svar på høringen. Vi har ingen grunn til å nekte planen så lenge tiltakshaver holder seg innenfor gjeldende regelverk, sier Wikan.

Må ta hensyn

Utvalgets leder sier at de må ta hensyn til kulturminner, flora og fauna før utbygging kan starte.
– Det er vi forpliktet til. Om reguleringsplanen legges ut på ettersyn så er ikke bare å sette i gang bygging av hytter. Når det gjelder fristen på seks uker så er det regelverket som bestemmer det. Når det gjelder Cate Haga sin påstand om at utvalgsmedlemmer møter uforberedt og ikke leser sakspairer så er det en påstand fra hennes side som jeg langt fra er enig i. Medlemmene i planutvalget også varamedlemmer møter godt forberedt til møtene og alle saker har en saksordfører som har satt seg ekstra godt inn i den saken man er saksordfører for. Både vi i posisjon og opposisjonen har gruppemøter før selve planmøtet og diskuterer sakene. Vi håper det kommer mange uttalelser til planen og at vi greier å holde den på et «spiselig nivå».

Aktiviteter

– Hva mener du de mange hyttene på Holmfossneset vil tilføre området?
– Det er ikke tvil om at en hyttebygging i distriktene også fører til mer aktivitet i bygdene det være seg brøyting, vedsalg, aktiviteter som riding elvebåt safari og lignende, sier Wikan.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no