9. des
UTVIKLING: Ordfører Cecilie Hansen vil ha utvikling av Bioforsk Svanhovd, ikke nedleggelse. (Arkivfoto: Martin Gramnæs).
 
- Ikke legg ned Bioforsk Svanhovd
Ordfører Cecilie Hansen (Sp) ser svært alvorlig på forslaget om å legge ned Bioforsk Svanhovd. - Det er snarere behov for å videreutvikle det enn å legge ned, sier ordføreren.

Publisert: 10.mar.2015 08:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Forslaget om å legge ned Svanhovd går fram av en effektiviseringsrapport av virksomheten og skal avgjøres endelig på et styremøte i Bioforsk i dag, tirsdag. Ordfører Hansen er en av mange som frykter for framtiden til miljøsenteret.

Godt utdannet

Hansen trekker fram at Bioforsk Svanhovd innehar stor kompetanse blant sine 21 ansatte.

- Av disse er det elleve som driver med forskning og publikasjoner og alle de har høgskoleutdanning på minimum Cand Mag-nivå. Av disse igjen er det tre som har doktorgrad, mens en vil sluttføre sin doktorgrad i løpet av 2015. Her er også landets eneste akkrediterte laboratorium på bjørnemøkk som samler inn og tar DNA-analyser for å gi et godt grunnlag for videre forskning og forvaltning.

Ordføreren minner også de som nå truer med å legge ned Bioforsk Svanhovd om at senteret er vedtatt opprettet etter vedtak i Stortinget, som følge av en geopolitisk vurdering og satsning.

- Etableringen var et spleiselag fra flere departement og regionale og lokale myndighetsnivåer. Opprettelsen av Svanhovd har vist seg å være svært viktig både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Faglige argumenter for nedleggelse kan ikke forsvares, sier Hansen.

Politisk betydning

Det er en arbeidsgruppe som på oppdrag fra styret i Bioforsk nå har satt deres filial på Svanhovd under lupen.

- De kan ikke ha vurdert den politiske betydningen av en nedleggelse. Bioforsk Svanhovds rolle i det norsk-russiske miljøvernsamarbeidet er av uvurderlig betydning. Svanhovd er også en viktig møtearena for folk til folk samarbeid på forsker, politiker og fag nivå hvor viktige natur, miljø og næringsspørsmål tas opp på internasjonalt nivå.

Ordføreren mener også at Bioforsk Svanhovd driver også med en hel masse landbruksrelatert forsknings- og utviklingsrelatert virksomhet.

- Dette kan ikke arbeidsgruppen i rapporten ha fanget opp, for eksempel konflikter med rovdyr, som er viktig ut fra blant annet landbruksproduksjon, bygdas overlevelse, og nasjonal og internasjonale biodiversitetsforpliktelser.

Hun mener videre at påvirkning av klimaendringer er en viktig del av det arbeidet senteret driver.

- Forholdene her ligger svært godt til rette for å studere klimaendringer i kombinasjon med industriforurensning.

Botanisk hage

Det må fortsatt satses på Svanhovd sin botaniske hage, mener Hansen.

- Her drives forskning, sortprøving og demonstrasjon som er av stor faglig standard. Den botaniske hagen er unik med sin planterikdom i et område som ligger i arktisk sone. Konferansesentret på Svanhovd besøkes årlig av opp mot 1300 fagpersoner innen forskning og forvaltning, i tillegg til opp mot 200 gjesteforelesere som er knyttet opp mot internasjonale prosjekter. Den rollen Svanhovd har som nasjonalparksenter for Øvre Pasvik Nasjonalpark er av stor betydning for formidling av kunnskap om natur og miljø og Svanhovd er en betydelig kompetansearbeidsplass som er svært viktig for en positiv utvikling i Sør-Varanger kommune, og også for Finnmark fylke og hele Barentsregionen, sier Hansen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no