11. des
ENGLESKOLEN: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng fra engleskolen Soulspring besøkte Kirkenes. (Foto: Yngve Grønvik)
 
- Ikke noe hokus pokus
- Dette er ikke noe hokus pokus, sier Elisabeth Nordeng, prinsesse Märtha Louises kollega i firmaet Soulspring. Og det har hun rett i, et velregissert «hallelujamøte» med innslag av klassisk psykologi og cold reading er ikke magi.

Publisert: 12.nov.2015 19:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

De to driver med selvutvikling, og elsker det, forteller de selv. Og legger vekt på at folk må bruke sitt eget tempo og sin egen måte å ta tak i det som hindrer dem i å være seg selv. På møtet skal publikum få med seg et par teknikker til hjelp for sin selvutvikling og de skal få oppleve personlig «reading».

Spesielt

- Det er noe helt spesielt med Nord-Norge, med Finnmark, vi måtte bare starte turneen her, starter de to med å fortelle. Og fortsetter med å si at de vet ikke hva det er, men tror det er en spiritualitet her som er mer naturlig enn ellers i landet, som de er veldig nysgjerrige på, og som de håper de skal få svar på her i Kirkenes. Elisabeth Nordeng viser til et nordlysbilde hun så på Facebook som «viste nordlyset som en chakra-krone på toppen av jordkloden», og må hoppe og klappe fordi dette er så spennende. Begge ser så lykkelige ut over å få være her at de nesten ikke vet hvilken fot de skal stå på.

Sette stemningen

Publikum har i løpet av få minutter blitt skamrost for å være noe bedre og mer spennende enn andre folk. De to nesten tenåringsfnisende damene har fått plantet tanken om at det er «noe» her som de kan kjenne veldig sterkt. Og med ord som chakra, aura, spiritualitet, lys og energier, viser de at de har peiling på hva dette «noe» er. Publikum ler og er med på notene, stemningen er lagt godt til rette for det som skal skje.

Åpenhet

Prinsesse Märtha Louise forteller om sin oppvekst og forventningene til henne som gjorde at hun ikke kunne være seg selv. Hennes oppvekst var ikke som alle andres, hun hadde en følelse av å bli holdt nede som person. Hun ville bare være sammen med hestene, forteller hun. Vi får ikke noe detaljert innblikk i den kongelige oppveksten, men hun fremstår likevel som åpen og ærlig. Hun skaper en følelse av intimitet. Snart skal andre få åpne seg.

Koble seg på

De som har lyst å få en «reading» på scenen rekker opp hånda. Av de rundt 50 i salen er det tre menn. De rekker ikke opp hånda, men fem-seks kvinner gjør det og en av dem blir plukket ut. Märtha Louise og Elisabeth Nordeng forklarer at en reading er sjel-til-sjel kommunikasjon. De forteller at de er høysensitive og kan ta inn all energien til den de møter, det handler om det intuituitive språket, alle sansene kommuniserer.

De må vite hele navnet, også pikenavnet. Dette fordi de skal kunne «koble seg på energien», til gjesten på scenen.

Cold reading

De kaller det reading, men alle teknikkene i såkalt cold reading er lett kjennelige. Teknikken er godt kjent, og blant annet mye brukt av folk som reiser rundt og sier de kan påkalle og snakke med åndene til døde slektninger. Det handler om å lese kroppsspråk, høre på tonefall og merke seg detaljer ved den som skal leses. Det stilles mange åpne spørsmål, man hinter og antyder samtidig som man later som man har kontakt med noe åndelig. Noen eksempler fra Kultursalen: Pikenavn og måten man forteller om dette på gir med en gang informasjon om livssituasjon for den som er flink til å lese. Ikke lese såkalte auraer og energier, men kroppsspråk. I tillegg ser man kanskje etter om det finnes en giftering. Noen av de som kom på scenen sa veldig lite og de to leserne lette veldig etter informasjon de kunne bruke, antydet noe vanskelig i livet, en sykdom, en skikkelse, noe mørkt, noe hemmelig, noe uklart. Når de fikk en reaksjon fra den som ble lest, hengte de seg øyeblikkelig på og utbroderte dette i helt vanlige, generelle vendinger som alle kan kjenne seg igjen. Men for den som ble «lest» ble det selvsagt oppfattet som at de virkelig kunne se inn i deres innerste.

Klassisk

Hos en av de som ble lest, mente Elisabeth Nordeng at hun kunne fornemme en stor sjenerthet.

- Da må du lete lenge, smalt det kjapt tilbake fra kvinnen som ble lest.

Nordeng var øyeblikkelig med på notene og sa at hun så noe vakkert dypt inne i henne som ble undertrykket. Selvsikkerheten til gjesten på scenen ble brukt til å forklare henne som en veldig sterk person med kontroll, men med noe inne i seg som var blitt undertrykket siden ung alder.

Flere av gjestene fikk den samme «diagnosen», noe hadde blitt stoppet eller undertrykket fra 4-5 årsalderen. Drømmer hadde brått tatt slutt ved 12-årsalderen. De kunne henvist til klassisk utviklingspsykologi, men sa istedenfor at de kunne se dette i energien til den som ble lest.

- Ikke kjedelig

Hele forestillingen var full av slike eksempler. Innimellom ble publikum bedt om å ta pustepauser, meditere til Nordengs messende stemme, visualisere problemene og kvitte seg med dem. Disse pausene ble brukt til å skifte tema hvis man ikke fikk direkte treff.

En av de som ble valgt til å komme opp på scenen var Christine Trasti Henriksen.

- Jeg er veldig fornøyd, jeg synes spesielt Elisabeth Nordeng traff veldig godt i sine beskrivelser, sier hun.

Hun synes det var litt skummelt å tørre å gå opp på scenen, men hele seansen satte i gang flere tankeprosesser.

- Jeg ble både varm og kald, det var veldig spesielt, og i alle fall ikke kjedelig, ler Christine Trasti Henriksen.

- Men det som jeg synes føltes veldig nyttig var de visualiseringsøvelsene vi fikk. Dem skal jeg bruke, sier hun.

Kommersielt

Det som kanskje skiller de to, Märtha Louise og Elisabeth Nordeng, fra andre som bruker de samme teknikkene, er at de ikke er så kommersielt vulgære som de som tar skyhøye priser for å lure folk til å tro at de kan snakke med døde samt selge dyre signerte bøker på vei ut. Men det er ikke til å stikke under en stol at det ligger kommersielle interesser bak, de to selger kurs, reiser, veiledning, bøker og holder foredrag. Soulspring er navnet på engleskolen siden 2012, og de to legger ikke skjul på at de tror på både reinkarnasjon og engler.

Så er det jo opp til folk selv hva de vil tro på. Kanskje folk i Finnmark ikke er så uvanlige likevel.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no