6. des
På Terminal B: Den tyske honorære konsul i Kirkenes Monika Raab, sammen med ambassadør Alfred Grannas og tyskfødte Franziska Kraicky, som setter pris på tjenestene hun får ved konsulatet.
Alle foto: Rolf Randa
 
- Imponert over det jeg har sett her
Denne uken har Sør-Varanger hatt besøk av den tyske ambassadør Alfred Grannas. Som de fleste tyskere setter han Skandinavia høyt. Men det er hans første besøk så langt nord og øst. Imponert var ordet han brukte etter å ha vært på tur i kommunen.

Publisert: 20.nov.2019 13:15
Oppdatert: 28.nov.2019 12:14

Alfred Grannas begynte sitt virke som tysk ambassadør i Norge i august i fjor.

Tyskland har i dag ingen Schengen-yttergrense, slik vi har mot Russland.

Mens Sør-Varanger er et sted som påvirkes av stormaktspolitikk, mener Grannes at og stormaktene kan lære av Sør-Varanger.

– Modellen herfra, med folk til folk samarbeidet over grensen mot Russland, kan også virke andre steder, geopolitisk, sier ambassadøren.

– Grasrota kan åpne kanaler for dialog og samarbeid, fortsetter han.

Imponert over kommunen

Ambassadør Grannas er en lun og jovial kar. Han har vært ansatt i det tyske utenriksdepartement siden 1990, og har hatt oppgaver i mange land. Norge var heller ikke ukjent for ham, da han har jobbet ved ambassaden i Oslo tidligere.

– Og så er jeg gift med ei fra Norge, sier ambassadøren på perfekt norsk.

Vi møtte ham sammen med Tysklands honorære konsul i Kirkenes, Monika Raab, da de besøkte Pikene på broen på Terminal B.

Der ble vi tatt imot av administrativ leder Franziska Kraicky, som selv er fra Leipzig, og har bodd i Sør-Varanger i mange år.

Denne dagen hadde ambassadøren møtte ordføreren, vært på noen besøk i Kirkenes, og også besøkt NIBIO på Svanvik, og sett over til Russland.

– Jeg er imponert over samfunnet her, sier ambassadør Grannas. Da tenker han på at arbeidsledigheten nå er på et minimum, etter at Sydvaranger stoppet for fire år siden.

– Og skolen her ser veldig bra ut, det er mange i Tyskland som gjerne ville sett en skole som denne i Kirkenes, smiler han.

– Ja det er fint å få vise fram kommunen, sier hans vert Monika Raab.

– Jeg er stolt. Og selv om Kirkenes er en så liten by har den stor betydning. Her føler man verdenspolitikken, sier hun.

Spennende utvikling

Ambassadør Alfred Grannas er veldig oppmerksom på hvilken betydning Kirkenes og nordområdene er i ferd med å få nå som isen forsvinner fra havene i nord.

– Det vil få betydning også for tysk industri og næringsvirksomhet at den nordlige sjørute åpner seg, sier han.

– Vi eksporterer jo mye fra Tyskland, Norge er faktisk av de få land hvor vi har et handelsunderskudd, men det er på grunn av gassen vi importerer.

At Kirkenes og Sør-Varanger oppfattes som et viktig sted, understrekes nettopp av at den ene av åtte honorære konsuler i Norge har sin adresse i gågata i Kirkenes.

Skandinavia står høyt

De tre tyskerne som er samlet kommer inn på hvorfor Skandinavia står så høyt i det tyske folk.

– Jeg kom hit fra Leipzig, som er en by med 400 tusen mennesker, og skulle bare jobbe en kort stund på Birk i Pasvikdalen, sier Franziska Kraicky.

– Det var en stor overgang å komme fra en større by i Tyskland til et sted hvor det omtrent bare er villmark å se. I Tyskland finnes knapt et sted man kan kalle villmark, mange er fascinert av det, sier hun.

Ambassadør Grannas er enig i at Norge oppfattes som noe unikt.

– Det er veldig mange turister som reiser på cruise med hurtigruten. Og så har vi som kjent alle bobilturistene som kommer med alt medbrakt, Grannas drar på smilebåndet.

Han er, sammen med den lokale honorære konsul, klare til å bistå sine landsmenn som måtte trenge det under sitt opphold i Norge. 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Den tyske ambassadør Alfred Grannas er en lun og jovial kar med lang fartstid i diplomatiet.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no