6. des
KRITISK: Høyres Bjørnar Gjetmundsen mener det ikke bør være industri eller verksted i Pumphuset. Slik virksomhet hører hjemme på industriområdet, mener han.
 
– Industri i Pumphuset må være historie
– Å ha industri inne i Pumphuset tilhører en annen tid. Det sier Høyre-politiker Bjørnar Gjetmundsen.

Publisert: 18.jun.2014 09:22
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

– Huset har vært brukt til Pumphus, men her har det ikke vært drift siden Sydvaranger ble lagt ned. Det er helt bakvendt å fortsatt ha industri her.

Nærmiljø

Gjetmundsen er leder for utvalg for miljø og næring. Han reagerer på at hans utvalg ikke har hatt denne saken til behandling.
– Dette er en viktig nærmiljøsak som vi absolutt burde fått behandle. Jeg er enig med Arne Ulvang og Trond Michelsen. Området er utgangspunkt for friluftsliv. Da skal man ikke si ja til et slikt tiltak som det her er snakk om, men heller etablere tiltak som gagner friluft.
Gjetmundsen frykter at dersom man sier ja til et verksted, så vil det kunne gli ut, med kjøretøy utenfor huset. Han frykter også motoriserte båter og skutere på Førstevann.
– Slik industri hører hjemme på industriområdet, der det er flere tomter, sier Gjetmundsen og håper Fylkesmannen setter foten ned for verkstedetableringen i Pumphuset.
Han reagerer også på at Sp-politiker Kurt Wikan, som leder for plan og samferdsel, ikke meldte seg inhabil.
– Det er greit at han sjekket sin habilitet på forhånd. Men slike saker er veldig touchy. Hadde jeg sittet som leder og hatt en slik behanding så hadde jeg uansett meldt meg inhabil.

Enig

Ordfører Cecilie Hansen (Sp) synes derimot at hennes partikollega, Kurt Wikan, har løst saken på beste måte.
– Jeg er helt enig med Wikan og mener at Aleksander Nordgaard bør få lov til å etablere seg i Pumphuset, sier Hansen.
Arbeiderpartiets representanter i utvalg for plan og samferdsel stemte i mot forslaget.
– Det er ikke greit at Nordgaard fikk ja på sin søknad om bruksendring av huset nært byens friluftsområde. Når det er sagt, så er det jo ikke Nordgaard man gir en bruksendring, men selve bygningen. Noe som vil si at hvis Nordgaard om noen år ikke finner det formålstjenlig å ha sin virksomhet i bygget mer, kan det selges til andre aktører som ønsker å drive med verksted. Saken dreier seg om å få en bruksendring fra industriformål (pumphus) til salgslokale, utstillingslokale og verksted. Ikke et tilbud til turister og tilby el-sykler og robåter til utleie, sier leder i Sør-Varanger Ap, Lena Norum Bergeng.
– Nå er jo dette bare en forhåndsvurdering av saken. Det vil komme en fullstendig søknad fra Nordgaard hva bruksendringen går ut på. Så går den til offentlige høringsinstanser, blant annet Fylkesmannen. Vi vil se på om vi skal jobbe for å få saken omgjort, sier Norum Bergeng.

Utgifter

SVs Pål K. Gabrielsen mener Pumphuset burde vært overført til kommunen etter nedleggelsen av Sydvaranger.
– At dette ikke ble gjennomført har medført store utgifter i ettertid for kommunen. Pumphuset, Førstevann sammen med Grenselandmuseet kan utvikles til å bli et dominant og strategisk landemerke til byen og friluftsområdet rundt. Det setter krav til at det gjennomføres strategiske prosesser for utvikling og samkjøring mot et felles mål med området og vår kommune. En slik prosess er den behandlingen som nå er i full gang med kommuneplanen. Til en slik utvikling trenger vi innbyggere som Alexander Nordgaard som satser i vår kommune med å bygge opp en bedrift som er liv laga. All ære til personer som satser slikt.
Gabrielsen mener at det å bruke Pumphuset som veksted for skutere eller lignende aktivitet ikke er rett bruk av bygget.
– Det hadde vært en god tanke om eierne av bygget heller etablerte en aktivitet som symboliserte noe i samhørighet med byggets plassering.

Arealplan

Venstres Stian M. Celius mener kommunen bør sikre en tydelig arealplan og politisk forutsigbarhet uten hyppug bruk av dispensasjoner.
– Vi har gitt signaler til Ap og SV at det kan bli aktuelt å ta saken til kommunestyret ut ifra rådmannens argumentasjon og utvalgets beslutning. Vi er opptatt av at framtidig bruk av Pumphuset sees i sammenheng med beliggenhet med inngang til byen, turløypene, museet, boligområder, nytt sykehus, rundkjøring og handelsarealene i den nye handelsparken. Småindustri og verkstedsvirksomhet må lokaliseres til Storhaugen østside, sier Celius.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no