16. okt
MYE ARBEID: Edla og Anton Falle var alene i bedriften da de startet hagesenter i 1988. Nå er det nok å gjøre på senteret for 12 ansatte, mange av dem familie.
 
– Ingen dans på roser
Anton og Edla Falle har drevet hagesenter i Sør-Varanger i 25 år. Det feiret de grundig denne uka. Men de legger ikke skjul på at det har vært beinhardt arbeid, og snart går det til neste generasjon.

Publisert: 30.mai.2013 09:29
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Antons Hagesenter feiret 25-årsjubileum denne uka. På høsten 1988 startet byggingen av hagesenteret, og i løpet av vinteren var de i gang. Og i etterkant har de stort sett bare blitt større.
Feiringen og en tidlig start på plantesesongen har trukket lassevis med kunder, så feiringen har blitt hardt arbeid for de totalt 12 ansatte på hagesenteret i Sandnes. Men eierne og grunnleggerne, Anton og Edla Falle, er godt vant til hardt arbeid. Man kan nemlig ikke ligge på latsiden når man driver med planter. Det kjenner 69 år gamle Anton Falle etter 25 år i hagebransjen.
– Det er slitsomt. Ikke noen dans på roser, kan du si. Man må være på vakt hele tiden, og kan ikke bare fylle opp drivhuset og dra på hytta, sier Anton Falle. Han og den 67 år gamle kona Edla har gjort hagesenteret til en dugelig familiebedrift. Og arbeidet har ikke satt en demper på humøret til de to.
– Ja, det er tøft, men det er en givende arbeidsplass, konstaterer de.

Fra meieri til hage

Ekteparet Falle startet hagesenteret da de fikk vite at Antons gamle arbeidsplass, meieriet i Kirkenes, skulle legges ned. De hadde fra før av drevet med hagearbeid på hobbybasis.
– Jeg valgte å finne på noe annet mens jeg hadde tid, forteller Anton.
– Så klarte han å lure meg med, kommenterer Edla med et smil.
– Det er tøft å starte bedrift. Man må gjøre jobben selv, og det er beinhardt arbeid, sier Anton. Det var bare paret som satte i gang bedriften. De to startet med ett drivhus, og utvidet når de følte behovet. Nå har de to svære drivhus fulle av planter, og det er totalt 12 stykker som jobber på senteret, inkludert eierne selv og deltidsarbeiderne. En god del av de som jobber der er familie, inkludert sønn, sønnesønn og svigerdatter.
Det trengs såpass mange, for drivhusene krever sitt. Der dyrkes nemlig det aller meste av plantene som selges ut av hagesenteret.
– Det er nok der til å holde to personer i fulltidsarbeid, sier Anton.

Forandringer

Bedriften har forandret seg opp igjennom tidene, både for å lette børen til folk, og fordi tidene har forandret seg. Man skal trives på jobb også.
– Vi fordeler litt på arbeidet, så man ikke er her fra tidlig på morgenen til sent på kvelden, forteller Anton.
Bedriften har både gitt opp og lagt til elementer. Hagearbeid er sesongbasert, så vinteren kan bli tøff økonomisk selv om butikken fremdeles er åpen hele året. Derfor har de begynt i det små med snøbrøyting og liknende. De har også gitt opp hagemøbler og litt annet etter hvert som andre bedrifter i området begynte å selge dem.
– Man tilpasser seg, kommenterer Anton.

Gir seg snart

Både Anton og Edla Falle er godt inne i pensjonsalderen, men de er fremdeles fullt involvert i butikken. Nå har de begynt så smått å planlegge tilbaketrekningen fra Antons Hagesenter. Så på spørsmål om fremtiden, henvises vi videre til den neste generasjonen.
Sønnen Audun Falle var allerede en del av en av de største oppgraderingene, da han kom inn og begynte med anleggsgartnerarbeid. Det står for omtrent halve omsetningen til butikken i dag. Det er meningen at han skal overta når de gamle eierne trekker seg.
Det skjer imidlertid gradvis. Og selv når butikken er overtatt av neste generasjon Falle, er det en fare for at man ikke slipper helt unna Anton og Edla der.
– Vi kommer sikkert til å gå her og trø. Det er de redde for. Men vi skal holde en lav profil, humrer Anton.

På egen hånd

På spørsmål om det er noen spesielle episoder som Anton og Edla Falle husker fra de 25 årene, flirer Anton.
– Det er mange episoder, men jeg tør ikke nevne dem offentlig. Da er det nok mange som blir forbanna på meg. Jeg sier bare at jeg kjører mitt eget løp med penger, og søker ikke offentlige penger noen steder. Om vi ikke klarer oss på egen hånd, legger vi ned, sier han.
Og Anton tror på at butikken er levedyktig fremover også, selv om han ikke kan spå markedet i fremtida.
– Hvis de som tar over står på litt, skal det gå, sier Anton Falle.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no