9. des
STABILITET: ? Situasjonen preges av fred og stabilitet mellom våre to land her i nord, poengterer Grensevakten/GSV.
 
– Ingen endringer for Grensevakten
Økt russisk militært fokus og oppgradering i nord påvirker ikke Grensevakten/GSVs prioriteringer eller ressurstildeling.

Publisert: 09.jan.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

Forsvarsminister Ine M. Eriksen Søreide svarte denne uka på en interpellasjon i Stortinget i etterkant av en rapport som fastslår at russiske fly nå flyr stadig mer nærgående og uten å identifisere seg, og at dette truer luftsikkerheten i Europa. Forsvarministeren poengterte at de aggressive flyvningene fra russisk side har konsentrert seg om Finland, Sverige og Estland.
– Situasjonen i våre nærområder i nord er noe annerledes. Vi har så langt ikke sett en signifikant kvantitativ økning i russisk militæraktivitet.
QRA (quick reaction alert) i Bodø har i 2014 gjennomført 49 oppdrag med 74 identifiseringer. Tilsvarende tall for 2013 og 2012 var henholdsvis 41 oppdrag og 58 identifiseringer og 41 oppdrag og 71 identifiseringer.
– Samtidig er både flyvninger, seilaser, øvelser og testaktivitet i nord preget av stadig større kvalitet og kompleksitet. Økt russisk militæraktivitet kommer etter en periode med nedprioritering av forsvaret på 1990-tallet og tidlig 2000-tallet. Fram mot 2020 planlegger Russland å tidoble bevilgningene til militært materiell i forhold til hva som ble brukt i foregående tiårsperiode. De samlede bevilgningene til nasjonalt forsvar forventes å utgjøre 4,2 pst. av BNP i 2015, sa forsvarsministeren.

Redusert varslingstid

Søreide poengterte også at nordområdene fortsatt har stor militær strategisk betydning for Russland.
– Det skyldes områdets funksjon som base og operasjonsområde for ubåter som bærer interkontinentale ballistiske atomstridshoder. De russiske styrkene i nordområdene er i ferd med å tilføres nytt og oppgradert materiell, som luftvern, kampfly og helikoptre. Dette i kombinasjon med opprettelsen av en arktisk kommando og arktiske brigader vil kunne medføre økt russisk aktivitet i nordområdene i åra som kommer.
Russisk reaksjonsevne og strategisk mobilitet er vesentlig forbedret.
– Det medfører at varslingstida for militær oppbygging er sterkt redusert. Det har store konsekvenser for forutsigbarheten og sikkerheten i våre nærområder. At Russland velger å projisere makt, slik vi særlig har vært vitne til i østersjøområdet i høst, har en destabiliserende effekt og er derfor svært uheldig.

Noe samarbeid

Vurderingen er likevel at Russland per i dag ikke utgjør noen militær trussel mot Norge.
– Norge og Russland har en rekke sammenfallende interesser i nord. Vi er begge avhengig av stabilitet og forutsigbarhet i våre nærområder. Norge har, i likhet med våre allierte, suspendert det bilaterale militære samarbeidet med Russland, men vi viderefører samarbeidet med Russland om søk og redning, om grensevakt, om kystvakt i nord. Kontakten mellom Forsvarets operative hovedkvarter og nordflåten opprettholdes også. Noe av den viktigste årsaken til det, er nettopp å unngå misforståelser og kunne ha en kontakt som kan bidra til at situasjoner deeskalerer snarere enn eskalerer.

Relevans

Det endrede bildet har til nå ikke endret situasjonen for Grensevakten/GSV.
– Grensevaktens militære oppdrag er uendret. Vi skal fortsatt være kontinuerlig tilstede for å hevde suverenitet og overvåke grensen. Samtidig øker oppmerksomhets om Grensevaktens relevans, kommenterer Michael Rozmara, major og nestkommanderende ved Grensevakten/GSV.
Forsvarssjefen skal neste år i gang med arbeidet med ett nytt fagmilitært råd (FMR).
– Grensevakten forventer at aktualiseringen av nordområdene kommer til uttrykk i Forsvarssjefens råd, sier Rozmara og legger til at den lokale situasjonen mellom Norge og Russland virker uforandret.
– Situasjonen preges av fred og stabilitet mellom våre to land her i nord.  
Rozmara poengterer at det er viktig å skille mellom situasjonen Russland/Ukraina og det endrede trusselbildet som følge av terror.
– Norge slutter ikke i Sør-Varanger. Norge begynner her ved at vi er Schengens yttergrense. Og som en yttergrense er politioppdraget vårt synliggjort og løses i tråd med den endrede terrorsituasjonen, noe som har ført til økt årvåkenhet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no