20. okt
SPRØYTEKLARE: Helsesøstrene Hanne Greiner og Monica Hansen er klare til å vaksinere ungdommer neste uke. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
- Ingen fare med gratisvaksinering
Den gratis HPV-vaksineringen av unge kvinner begynner onsdag neste uke. Helsesøstrene ønsker å berolige folk som har lest skremmende ting på Facebook.

Publisert: 23.nov.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

HPV-vaksinen beskytter mot humant papilloma-virus. Dette er et virus som 70 prosent av alle seksuelt aktive blir smittet av, følge Folkehelseinstituttet (FHI). Normalt sett gir det ingen symptomer og går over av seg selv, men rundt én av ti får en langvarig infeksjon – noe som kan gi livmorhalskreft.

Det ønsker FHI å få bukt med. Så i år har de satt i gang et program for å gi gratis vaksine til kvinner som er opp til 25 år gamle. Vaksineringen foregår på forskjellige tidspunkt rundt om i landet.

På Kirkenes helsestasjon er onsdag 30. november og torsdag 1. desember, altså neste uke, satt av som vaksinedager.

Vaksinen skal beskytte mot de to HPV-typene som har størst sannsynlighet for å gi livmorhalskreft, og så langt ser det ut til at vaksinen kan vare livet ut.

Barnevaksinasjon

HPV-vaksinen er allerede en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter som er født i 1997 eller senere. Nå ønsker FHI å få med seg også de unge kvinnene som ble født akkurat før den tiden, som tidligere har vært nødt til å betale for vaksinen.

– Målgruppen er kvinner født mellom 1991 og 1996 – og også jentene som er født etter den tid, som ikke har tatt vaksinen igjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Om de eller foreldrene deres ombestemmer seg, er det mulig nå, forsikrer helsesøster Monica Hansen.

Facebook-frykt

Helsestasjonen ønsker samtidig å komme til livs rykter som går rundt på Facebook. Det har kommet mange telefoner inn til helsestasjonen fra folk som er bekymret for bivirkningene, etter at skremmende artikler har blitt delt på de sosiale mediene. Mange har blitt usikre etter å ha vært borti de linkene på Facebook, ifølge helsesøstrene.

Noen bivirkninger kan oppstå. Det mest vanlige er rødhet på stikkstedet, hodepine, trøtthet og muskelplager. Men det er ikke dokumentert at HPV-vaksinen er årsak til noen alvorlige bivirkninger ifølge Folkehelseinstituttet, slår helsesøstrene fast. De viser til flere studier som er gjort, blant annet av Verdens helseorganisasjon (WHO) og European Medicines Agency (EMA).

Feber, kvalme og kløe kan også oppstå. Om det oppstår noen uventede bivirkninger, skal de rapporteres til helsestasjonen.

Det skal ikke være noe problem å ta vaksinen selv om man har HPV-viruset. Helsesøsteren påpeker at mange har viruset uten å vite om det. Det anbefales imidlertid ikke å ta vaksinen om man er gravid.

– Vær kritisk til kilden man bruker når man leter etter informasjon, oppfordrer jordmor Vera Saua.

Samtidig mener de Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er å stole på.

– Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er faginstanser med god kompetanse på området, fastslår de.

– De ville ikke anbefalt vaksinen om den ikke var trygg. Staten bruker masse penger for at de ønsker at unge kvinner skal beskyttes mot livmorhalskreft. Den beste beskyttelsen mot denne krefttypen får de som både lar seg vaksinere og følger anbefalinger om jevnlig celleprøve, sier helsesøster Hanne Greiner.

All informasjon om HPV-viruset og HPV-vaksinen finnes på Folkehelseinstituttets hjemmesider, fhi.no. Mer informasjon om vaksineringen legges ut på Sør-Varanger kommunes hjemmesider.

Ikke siste sjanse

For de som har det travelt eller fremdeles er skeptiske: Man går ikke glipp av muligheten til å få gratis vaksine om man ikke kan stille opp onsdag eller torsdag.

- Vaksineringen pågår i to år. Nå tas vaksinen over tre runder for hver kvinne, og det tar et halvt år å gjennomføre. Man bør være i gang med vaksinene før utgangen av 2018 for å sikre seg gratis vaksinering, sier helsesøster Monica Hansen.

Tross den lange tidsfristen, håper helsepersonellet på travle dager onsdag og torsdag. Ut fra folkeregisteret er det 400 kvinner bosatt i Sør-Varanger som er i målgruppen for gratisvaksineringen. I Hammerfest skal 125 kvinner ha møtt opp til første dosering.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no