12. des
RØYK: Det vil fortsatt sive røyk ut av pipene fra Nikel-verket få kilometer fra grensen mot Norge.
 
– Ingen grunn til overdreven optimisme
Ekspedisjonssjef Hege Andenæs i Klima- og miljødepartementet sier at det ikke er noen stor grunn til optimisme når det gjelder utslipp fra smelteverket i Nikel.

Publisert: 04.jul.2014 12:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Meldingene fredag morgen i NRK og Barents Observer om at Nikel-verket skulle flyttes til Montsjegorsk innen 2016, stemte ikke.

Pressemelding

Oppslagene var basert på en pressemelding som ble lagt ut på det russiske Naturressursministeriets nettsider om Norilsk Nikel etter et møte 1. juli. Møtet i Moskva ble holdt på ekspedisjonssjefnivå i det russiske Ministeriet for natturressurser og miljø.
– Det er ikke riktig at Norilsk Nikel planlegger en nedlegging av smelteverket i Nikel fra 2016. På møtet, der det ble diskutert oppfølgingssaker i det norsk-russiske miljøvernsamarbeidet, var en av de viktigste sakene nettopp inititativet fra Norilsk Nikel om opprettelse av en høynivå arbeidsgruppe, sier Andenæs.
Ekspedisjonssjefen forteller at første visegeneraldirektør Sergej Djatsjenko i Norilsk Nikel for kmonsernets utviklingsplaner for sine anlegg i Norilsk på Taimyrhalvøya og på Kola.
– Omlegging til mer effektive og miljøvennlige produksjonsmetoder er en viktig del av planen. Innen utgangen av 2016 planlegger man å legge ned det mest forurensende smelteverket i Norilsk og overføre smeltingen av nikkel der til et helt nytt anlegg, noe som vil bety en kraftig reduksjon i utslippene av SO2 på Taimyrhalvøya. Samtidig legges det opp til at all raffinering av nikkel blir overført til Montsjegorsk på Kolahalvøya, sier Andenæs.

Nikel

Når det gjelder produksjonsanleggene ved grensen til Norge, arbeides det med å øke effektiviteten i anrikingen og å eliminere den forurensende avbrenningen av svovelholdig pellets.
– Dette vil gi en kraftig utslippsreduksjon i Zapoljarnij. Men dette innebærer at svovelet vil bli brent i smelteverket i Nikel. Her foreligger det ennå ingen planer om noen gjennomgripende modernisering. Derimot er det gitt en ny utslippstillatelse som bare vil redusere utslippene fra dagens 100.000 tonn svoveldioksid per år ned til cirka 70 000 tonn. Det er fortsatt over tre ganger Norges samlede utslipp. Det er med andre ord ikke riktig når det hevdes at russerne vil stenge nikkelverket innen 2016, understreker Hæge Andenæs.
Hun sier at Norilsk Nikel først til høsten vil kunne si om sine mer langsiktige planer for produksjonsanleggene i Nikel.
– Til høsten tas det sikte på at det skal arrangeres en teknisk innrettet workshop med deltakelse fra industrien og norske og russiske myndigheter for å identifisere konkrete områder som egner seg for et nærmere samarbeid. På grunnlag av resultatene herfra vil det så bli det tatt stilling til om en formell arbeidsgruppe er den mest hensiktsmessige måte å videreføre samarbeidet på. Det er derfor heller ikke riktig når det i pressemeldingen hevdes at det er besluttet at det skal opprettes en spesiell arbeidsgruppe, ier Andenæs.

Dialog

Hun mener at noe positivt er kommet ut av møtet 1. juli.
– Det som er positivt, er at det nå er opprettet en dialog mellom Norilsk Nikel, Naturressursministeriet og Klima- og miljødepartementet. Den vil vi bygge videre på når vi skal arbeide videre med å finne en tilfredsstillende løsning på problemene knyttet til nikkelproduksjonen på Kola, sier Andenæs.
Daglig leder Nils Bøhmer i Bellona var optimistisk da meldingen fra Barents Observer ble kjent fredag.
– Optimismen sank veldig da det ble kjent at det hele var bygd på en misforståelse. Men vi håper jo at det blir tatt tak nå, sier Bøhmer.
Anna Kireeva, som er Bellonas representant i Murmansk, sa det var flere fra norsk presse som hadde kontaktet henne fredag.
– Dessverre var det ikke slik at Nikel-verket skulle flyttes fra Nikel til Montsjegorsk, sier Kireeva.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no