18. nov
FORLIK I BOKS: Pressekonferanse med Anniken Huitfeldt Ap), Hårek Elvenes (H), Kristian P. Wilsgård (frp), Ola Elvestuen (V) og Knut Arild Hareide (krf) etter at Arbeiderpartiet, Høyre, Frp, V og KrF ble enige om Landmaktsproposisjonen tirsdag.
 
Sp og SV misliker helikopterløsning i nord: - Alvorlige svakheter
Ap, Venstre og KrF sikrer regjeringen flertall for en ny plan for landmakten. Forliket inneholder alvorlige svakheter, mener Senterpartiet.

Publisert: 29.nov.2017 22:11
Oppdatert: 30.nov.2017 12:24

Heimevernet får flere soldater, og opposisjonen har fått gjennomslag for prinsippet om en delt helikopterløsning mellom Bardufoss og Rygge. Bardufoss flystasjon videreutvikles som base med egen ledelse, budsjett og resultatansvar.

Detaljene knyttet til hva en dedikert helikopterstøtte for Hæren betyr i praksis, vil først bli klare når revidert nasjonalbudsjett kommer til våren.

Det er verken SV eller Sp tilfreds med, og de to partiene står utenfor helikopterløsningen.

– Vi kunne ikke gå med på usikkerheten rundt helikopterstøtte til Hæren, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Åpner for innleie

Sps forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete mener det er umulig å vite hva forlikspartiene egentlig vil, og at helikopterløsningen i realiteten åpner for innleie.

– Vi øver ikke med Forsvaret for moro skyld, men for å være forberedt på krigshandlinger. Da kan man ikke ha private helikoptre som ikke kan delta i krigshandlinger, sier hun til NTB.

Aps forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt forklarer hva som ligger i at helikopterstøtten til Hæren kan komme i form av en «alternativ supplerende kapasitet».

– Det kan bety både å se om det er mulig å kjøpe noen brukte Bell-helikoptre eller gjøre som Hæren gjør når den leier kapasitet til grensevakten. Vi har fått gjennomslag for at en del Bell-helikoptre blir stående igjen på Bardufoss, sier hun.

Huitfeldt fremholder at Ap har trukket regjeringen i riktig retning i forhandlingene, men Navarsete mener Ap har latt seg avspise med knapper og glansbilder.

Ikke mer penger

I utgangspunktet var en samlet opposisjon innstilt på å bevilge mer penger til Hæren og Heimevernet allerede neste år. Men budsjettforliket som KrF og Venstre inngikk med regjeringen i forrige uke, gjør at det ikke er flertall for dette.

– Dagens avtale medfører større kostnader, og dette skal dekkes inn i revidert budsjett, sier Huitfeldt, som legger til:

– Å ha helikoptre tilgjengelig for Hæren koster mer enn å ikke ha det.

Ap sikret i fjor regjeringen flertall for langtidsplanen for Forsvaret. Nå er partiet også med på landmaktproposisjonen.

Flere soldater

Også KrF-leder Knut Arild Hareide er tilfreds med avtalen. Han viser blant annet til at antallet HV-soldater øker fra regjeringens foreslåtte 38.000 til 40.000.

– Det skal også foretas en faglig vurdering og en ny politisk vurdering av HVs behov for mannskap, utstyr og øvelser – samt hvordan sikring og vakthold av objekter i kystsonen kan ivaretas etter nedleggelsen av Sjøheimevernet, framholder han.

Sp mener imidlertid HV-avtalen i realiteten er en reduksjon på 500 fra det faktiske tallet i dag.

At regjeringen bes om å legge fram en sak om en avtale for å låne eller lease stridsvogner som skal være tilgjengelig allerede fra 2019, er et annet forhold som gleder KrF-lederen.

– Et bredt flertall i Stortinget sikrer at vi får en hær som skal være klar til strid i løpet av kort tid, sier Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes.

180 millioner i 2018

Forsvarsavtalen mellom de borgerlige partiene og Ap betyr at regjeringen må bruke 163 millioner kroner ekstra på Heimevernet i revidert nasjonalbudsjett. 

Årsaken til at det må bevilges mer penger i revidert budsjett, er endret områdestruktur for Heimevernet. Avtalen ble inngått mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet tirsdag.

Endret områdestruktur koster 150 millioner kroner, mens våpen og utstyr til Heimevernets innsatsstyrker koster 13 millioner kroner, får NTB opplyst.

I avtalen ber Stortinget regjeringen sikre at Heimevernet har 40.000 soldater, inkludert områdestruktur og innsatsstyrker.

Leie og lease

Forsvarsforliket i Stortinget fører til at helikoptre og stridsvogner må leies inn til Hæren. Forliket innebærer imidlertid ingen økte midler til dette.

– Jeg er urolig for at Forsvarets langtidsplan nå er underfinansiert, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til VG. Hun er leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Arbeiderpartiet var i utgangspunktet skeptisk til at en større forsvarsstruktur ikke ville innebære økte midler, men gikk likevel inn for å støtte forliket for å sikre Hæren helikoptre og stridsvogner fra 2019 og ikke før i 2025.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) bekrefter at langtidsplanen for Forsvaret som Stortinget nå er blitt enige om ikke innebærer større økonomiske rammer.

– Nå skal vi finne ut hvordan vi skal løse bestillingen fra Stortinget. Det er for tidlig å si hvordan, men det kan bli aktuelt å skyve noen investeringer noe ut i tid, sier han til avisen. Han mener mangel på flygere er et større problem enn mangel på helikoptre.

– Men det kan bli aktuelt med en anbudsprosess hvor sivile helikoptre kan leies inn i fredstid, sier Bakke-Jensen. Når det gjelder stridsvogner må dette utredes nærmere, mener han.

Ifølge VG kan det være aktuelt å lease stridsvogner fra Tyskland.

Fakta om planen for Hæren og Heimevernet

  • Regjeringen la i oktober fram en proposisjon om landmakten etter et utredningsarbeid som ble innledet i fjor. Forslaget bygger på langtidsplanen for Forsvaret, som Ap sikret flertall for i fjor.
  • Landmaktproposisjonen har vært til behandling i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, og en avtale mellom Høyre, Frp, Ap, Venstre og KrF ble lagt fram tirsdag.

Her er noen av tiltakene det nå er enighet om:

  • Reform av førstegangstjenesten, som blant annet innebærer 16 måneders tjeneste for enkelte stillinger i Hæren og flere årlige innrykk av vernepliktige.
  • Økt tilstedeværelse i Finnmark, ikke minst ved å etablere en kavaleribataljon på Porsangmoen. Samle Hærens og Heimevernets avdelinger i Finnmark under en felles ledelse.
  • Opprettholdelse av de elleve HV-distriktene samt Telemark bataljon med dagens høye vervingsgrad. Heimevernet skal ha 40.000 soldater.
  • Investering på 54 milliarder kroner i nytt materiell og 6 milliarder kroner i nødvendig infrastruktur. Kan bli økt, en oppdatert plan kommer i revidert nasjonalbudsjett (RNB) til våren.
  • Delt helikopterløsning mellom Bardufoss og Rygge. Regjeringen skal i RNB legge fram et opplegg som sikrer Hæren dedikert helikopterstøtte.
  • Lån eller leasing av stridsvogner fra 2019 for å oppnå rask oppgradering av kapasiteten.
  • Regjeringen skal legge fram en oversikt over kostnader forbundet med å beholde 2. bataljon oppsatt med minimum én stridsgruppe med ett til to kompanier med støtteelementer på Skjold.

(Kilde: NTB og avtale mellom Ap, Høyre, Frp, KrF og Venstre)


 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no