23. okt
UTVIKLING:Terje Meyer mener man ikke må glemme å bruke ressurser til næringsutvikling. (Arkivfoto).
 
- Innovasjon og kompetanse er viktig for videre utvikling
Lederen for næringshagen og ordføreren er enige om at innovasjon er viktig for Sør-Varanger. Ordføreren mener man også må takle dagens økonomiutfordringer og samarbeide tett med næringslivet.

Publisert: 17.aug.2013 12:05
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Sør-Varanger kommune kommer ut midt på treet i NHOs kommune- og nærings-NM. Terje Meyer i Næringshagen mener årsaken til dette er et sammensatt bilde med mange faktorer.

- Mye av det som kommer fram i denne rapporten fra sist uke, er ting vi kjenner til og jobber med, understreker han.

Sammenhenger

Meyer mener det er sammenhenger mellom indikatorene demografi, arbeidsmarked, kompetanse og lav vekst i næringslivet som gjør at Sør-Varanger ikke kommer bedre ut enn det som er skrevet i rapporten. I kommune-NM ender man på 3. plass i Finnmark, noe som betyr 209. plass på landsbasis, mens man i nærings-NM havner helt nede på 10. plass i fylket og 218 når man tar med hele landet. Næringshage-sjefen mener at rekruttering av kompetent arbeidskraft er en av nøklene for å få kommunen til å blomstre opp.

- Vi trenger at det legges til rette for boligbygging og næringsutvikling, men det er først og fremst mennesker som er nøkkelen her, sier han. Det er nesten ikke arbeidsledighet her, men vi trenger flere folk med kompetanse.

Økonomi

Den anstrengte kommuneøkonomien er også en ting som er viktig å trekke frem, mener Meyer. Han påpeker at kommunen må passe på å bevilge penger til tiltak som kan skape utvikling, selv om man er opptatt av å spare penger.

- Jeg sier ikke at kommunen ikke gjør det. Men man må passe seg for ikke å bare tenke på pengene, poengterer han. Kommunens 10. plass i nærings-NM strider nok imidlertid med folks oppfatning.

- Bildet er nok ikke så entydig dårlig som rangeringen skulle tilsi, sier han. Meyer har ikke noe konkret svar på hvorfor det er slik, men lufter at dårlige tall hos større bedrifter, kanskje kan ha noe av skylden.

- Jeg skal ikke si det for sikkert. Det sies jo ofte at næringslivet her i kommunen går så det griner, også her er det nok flere faktorer som spiller inn, men som så absolutt er verdt å se på, tilføyer Meyer.

Takle nåtiden

Ordfører Cecilie Hansen er enig i at innovasjon er viktig, og innrømmer at akkurat dette nok har blitt litt tilsidesatt med tanke på den situasjonen Sør-Varanger kommune nå er i.

- Man må huske på at vi har nærmest null arbeidsledighet, og er i en fase med sterk vekst. Det er viktig å takle den situasjonen vi er i, men også forberede oss for fremtiden, sier hun. Ordføreren er også klar på at man er helt avhengig av samarbeid med næringslivet for å få til utvikling i kommunen.

- Vi er ikke så store i lands- og verdenssammenheng så det er veldig viktig, sier hun. Hansen forteller videre at Innovasjon Norge har et prosjekt på gang rettet mot næringslivet.

- Det er snakk om å frikjøpe folk som kan jobbe med nye prosjekter. Jeg var på møte med dem her om dagen, og da ble resultatene fra akkurat denne rapporten tatt fram, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no