12. des
MOT: Rune Rafaelsen er helt mot at veien opp til Jarfjordfjellet fra Tårnet skal bli privat eie. - Å privatisere og stenge befolkningen ute med en bom er helt uakseptabelt, sier han.
 
- Jarfjordfjellet er for alle
- Jarfjordfjellet må ikke privatiseres. Det må aldri komme noen bom der. Her må Forsvaret være seg sitt ansvar bevisst, sier Rune Rafaelsen.

Publisert: 17.jan.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

Ordførerkandidaten til Arbeiderpartiet er rystet over forslaget til hytteeier og kommunepolitiker for Høyre, Bjørnar Gjetmundsen, om å privatisere Jarfjordfjellet, danne veilag og sette opp bom.

 Privatisering

 - Det må aldri skje. Jarfjordfjellet er for alle. Veien benyttes av en stor del av kommunens befolkning for å komme seg til et flott naturområde og må ikke stenges av med bom, sånn at man må betale en avgift til et privat eierlag, sier Rafaelsen.

Han mener at når Forsvaret i alle år har brukt veien til Korpfjell og Viksjøfjell, så er det helt naturlig at de tar seg av et minimalt vedlikehold av veien.

 - Det er jo ikke snakk om å lage en motorvei, det er jo bare snakk om litt vedlikehold. Det mener jeg Forsvaret har råd til, og det er jo også de som har mest behov for veien, sier Rafaelsen.

Samfunnsansvar

En annen ting, mener Rafaelsen, er at Sør-Varanger er en forsvarskommune, der Forsvaret legger beslag på store arealer.

- Derfor har man her virkelig sjansen til å vise hvordan man kan ha et godt samarbeid mellom kommunen, befolkningen og Forsvaret. Her kan Forsvaret ta samfunnsansvar, mener han.

Han legger til at når vi nettopp har feiret 70 år siden frigjøringen og har sett at denne veien også er et krigsmonument, med mange historier knyttet til seg, er det også et argument mot å stenge befolkningen ute med veibom.

Tradisjon

 - Jeg har selv stor glede av å dra på Jarfjordfjellet noen ganger om året, spesielt om høsten for å plukke bær. Det hadde vært trasig hvis man skulle begynne å måtte betale for dette, det har vi ingen tradisjon for i Finnmark, og det er ingen grunn til å begynne med det heller, sier han.

Jordskifteretten

Utspillet fra Bjørnar Gjetmundsen, som SVA skrev om i tirsdagsavisen, kom i forbindelse med at 220 hytteeiere er stevnet for Jordskifteretten 18. februar for å få avklart eierforholdene, og dermed vedlikeholdsansvaret til den fire mil lange Ishavsveien. I flere år har Forsvaret og FeFo vært sterkt uenige om hvem som eier den. Brukerne har i hovedsak vært Forsvaret og hytteeierne, samt turfolk som bruker området til rekreasjon.

– Ikke stenge ute

– Det er ikke snakk om å stenge noen ute. Hvis man setter opp en bom, kan den benyttes av alle. Det handler om å ta ansvar, sier Bjørnar Gjetmundsen i en kommentar til Rune Rafaelsen.
Rafaelsen gikk sterkt mot Gjetmundsens forslag om privatisering av «Ishavsveien» fra Tårnet og sa det var helt uakseptabelt å stenge noen ute med en bom.
– Jeg er løsningsorientert i denne saken. Jeg er ikke mot at Forsvaret skal ta ansvar for veien, men hvis de ikke vil ta ansvar for veien, og ikke FeFo heller, hvordan skal vi da løse det? Jeg har forøvrig ikke noen tro på at FeFo skal kunne gjøre noe med det, de skal jo ha betalt for alt de gjør, sier Gjetmundsen.
– Som hytteeier vil jeg være med å gjøre min del, og det viktigste er at veien blir trygg å kjøre på, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no