23. okt
UROLIG: Hege Johnsen er bekymret for dyrelivet- spesielt fuglelivet- langs sjøen på Prestøya etter at hunden hennes var tilgriset av noe hun selv beskrev som "betong-aktig".
 
- Jeg er alvorlig bekymret for fuglelivet
Hege Johnsen reagerte kraftig da hunden hennes ble tilgriset av noe hun betegner som «betong-aktig» i fjæra mandag. Mest urolig er hun imidlertid for det rike fuglelivet på Presteøya.

Publisert: 11.jul.2017 13:53
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Hege Johnsen er en av mange som har stusset over søl i fjæra langs sørsiden av Prestøya. Etter å ha luftet hunden sin mandag morgen, og latt den bade i det friske vannet, oppdaget hun at hunden var tilgriset i noe hun beskriver som «betong-aktig».

Ikke sett liknende

Johnsen oppdaget sølet allerede søndag kveld, men beskriver tilstanden som forverret mandag morgen.

- Det er forferdelig. Etter vår morgentur så hunden min ut som en «betongklump». Vi har bodd her i ti år, og vi har aldri sett at det har vært liknende tilstander. Det har vært noe liknende i småbåthavna, men ikke langs med fjæra her på sørsiden, sier hun.

Johnsen understreker at hun ikke vet hva det er, og ikke vil vil spekulere i hvor det kommer fra.

Rikt fugleliv

Det hun imidlertid er svært bekymret for, er alle fuglene som befinner og benytter seg av området.

- Det er mye fugl her, og dersom fuglen har svømt i sølet, er jeg ikke sikker på om de har overlevd, sier hun, og viser til tilstanden hunden hennes befant seg i etter turen.

Johnsen sier videre at hun daglig observerer fugler, slik som ærfuglen. Mandag var hun urolig etter å ikke ha observert en eneste én.

- Det er unormalt å ikke se noen fugler på denne tiden. Det er hekketid, og vi pleier å se fugler her daglig. Dersom dette er noe utslipp eller søl så er det en alvorlig miljøkriminalitet. Dette er et naturreservat, sier hun tydelig engasjert.

Til tross for at vannet hadde trukket seg tilbake, kunne Sør-Varanger Avis på stedet tydelig se spor etter den noe gule massen som lå igjen i vannkanten.

På befaring

Brannvakta var mandag kveld ute på befaring. Så langt har de ikke funnet spor etter det flere har reagert på. Saken vil imidlertid bli undersøkt videre.

- Vi fant ikke noe på sørsiden av Prestøya, men i Soldatbukta var det noe gult som det er vanskelig å si nøyaktig hva kan være. Vi var flere, uten at vi kan konkludere med noe, som mente dette kunne være bjørkepollen. Det har vært en del pollen på grunn av varmen vi har hatt i det siste, sier Even Aune i Brannvakta i Sør-Varanger kommune.

Kan få konsekvenser

Anne Greve i Naturvernforbundet i Sør-Varanger kjente ikke til sølet da SVA pratet med henne mandag kveld. Greve trekker også fram fuglelivet som viktig i denne sammenhengen.

- Nå er det en kjempeviktig hekketid, og rundt om på øya er det fugleunger. Det er klart at viss dette gjelder noe som kleber eller ødelegger så kan det å få konsekvenser for fuglelivet. Da bør man ta ansvar og se til at det blir fjernet, sier hun.

Hun understreket likevel viktigheten av å ha observante turgåere.

- På generelt grunnlag synes jeg det er bra at folk melder ifra og er observante. Men dette er en sak som man må sende over til miljøvernrådgiveren i kommunen slik at nødvendige tester og analyser kan gjennomføres sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no