7. des
STOLT: Siri Bongo holdt hovedtalen under Samefolkets dag og brukte den til å fortelle hvor stolt hun er over å være same.
 
– Jeg er stolt over å være same
Kjempestolt over kofta og å være same.

Publisert: 07.feb.2014 14:57
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Oppslutningen rundt Samefolkets dag 6. februar har økt gradvis de siste årene. Etter at kantina ved Kirkenes videregående skole ble for liten i fjor, så var feiringen tilbake i Samfundshuset sist torsdag. I underkant av 200 små og store deltok i feiringen.

Hovedtale

Siri Bongo holdt hovedtalen. Og ungjenta fra Bjørnevatn sa det mange av de som var i salen mente.
– Det er utrolig fint å være same. Vi har mange muligheter. Jeg tror framtidsutsikten er lys. Og så er jeg så stolt over kofta mi. Det er ingen tvil om at dette er verdens peneste plagg, sa Bongo og høstet applaus fra tilskuerne i salen.
Kofta var sentral også når deltakerne fra kulturskolens joikeverksted entret scenen, først da barneskoleelevene deltok, før barnehageungene gikk opp, den ene mer fargerik enn den andre. Godt hjulpet av Halvdan Nedrejord og Berit Alette Mienna ble det framført samiske sanger, akkompagnert av unge trommeslagere.
– Hadde dere fortsatt å klappe, så hadde vi tatt ekstranummer, sa Mienna da joikeverkstedet hadde sunget sitt ordinære repertoar.
Og publikum var ikke så tunge å be.
Sangkoret Fossekallen fra Neiden var også oppe, med innøvd «Samefolkets sang» på skoltesamisk og nordsamisk.

Styrket stilling

– Vi har grunn til å være stolte over oppslutningen rundt denne dagen. Dette viser hvilken styrket stilling samene har i vår kommune, sa Christina Henriksen.
Henriksen sa at Samedagene har vært en suksess, fra kofteverkstedet på mandag, til reinkappkjøringa tirsdag og torsdag.
– Det ble litt pes på grunn av annonseringen av gratis inngang på Same-KAOS for de som har kofte, men vi står han av. Jeg tror også det arrangementet skal bli knallbra. Og det hele vil bli avsluttet med bygdekveld i Bugøyfjord på søndag, sa Henriksen.
Ordfører Cecilie Hansen (Sp), med ordførerkjede og samekofte, talte også. Hun tok for seg den stolthet unge samiske sør-varangerværinger føler over sin fortid.
– Jeg har vært noen turer til Oslo denne høsten. Her har jeg truffet sør-varangerungdom som er svært opptatt av sin samiske bakgrunn. Jeg må si jeg føler en stolthet over at de har en slik følelse overfor Sør-Varanger. Vi ser en trend nå på at det igjen er blåst liv i den samiske kulturen og anerkjennelsen. Det er in å snakke samisk og gå med den samiske klesdrakten, sa Hansen.
Og hovedtaler Siri Bongo fulgte opp og viste det som ordføreren snakket om.
– Den samiske kulturen lever i beste velgående. Feiringen av denne dagen viser at vi ønsker å ta denne arven videre, sa hun.

Kofte-motemolo

Hovedarrangementet på Samefolkets dag i Samfundshuset ble avsluttet med kofte-motemolo, der både små og store gikk med sine kofter. To av disse var Ingvild Dervola på fem år og politimester Ellen Katrine Hætta, som gikk på motemoloen med sin selvsydde Kautokeino-kofte.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no