12. des
VENTETID: ? Jeg føler meg ikke trygg når jeg må vente så lenge på at noen svarer på trygghetsalarmen, sier Elin Karlsen.
 
– Jeg følte meg tryggere før
Elin Karlsen er avhengig av trygghetsalarmen, men synes tjenesten har gått fra god til usikker. – Når det går opptil ett kvarter før noen svarer, kan det i verste fall være for sent, sier hun.

Publisert: 09.okt.2014 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Elin Karlsen har MS og har hatt trygghetsalarm siden 2002, nesten like lenge som hun fikk vite at hun hadde sykdommen. Hun bruker den hver dag fordi hun er avhengig av hjelp til mye i hverdagen.

Lang ventetid

– Det er flere ting jeg ikke er så fornøyd med lenger som jeg var før, da brannvesenet i Kirkenes svarte på alarmen. Nå er det noen sørpå som svarer, og det hender at det tar lang tid, fra ti minutter til ett kvarter. I verste fall kan man ligge på gulvet og ha skadet seg og trenger hjelp fort, sier hun.

Hun forteller at veldig ofte når de svarer, vil de vite hva hun trenger hjelp til.
– Slike spørsmål fikk jeg aldri før. Det kan hende jeg er gammeldags, men jeg har ikke lyst å fortelle et fremmed menneske at jeg er nødt til å gå på do, forteller hun.
– Og så spør de om hvor lenge siden det sist var noen her hos meg. Hva i all verden skal det være godt for? Hvis det var noen her for fem minutter siden, og jeg plutselig trenger hjelp igjen, så betyr jo det ingen verdens ting om de nettopp har vært her.

Dette er irriterende, og det skulle det ikke trenge å være, sier hun.

Nedbemanning

Fram til september i år drev brannvesenet i Sør-Varanger trygghetsalarmen. Nå er det SOS International AS som driver trygghetsalarmene. På budsjettmøtet i kommunestyret i desember i fjor, ble det vedtatt nedbemanning av brannvesenet. Det igjen betød at de ikke hadde kapasitet til å drive trygghetsalarmen lenger.
– Tidligere var det brannvesenet som hadde hoveddrift av trygghetsalarm og SOS International som var sekundær. Nå er det byttet slik at SOS International er hoved, sier Anita Kurthi, enhetsleder for hjemmebasert omsorg.

Vil undersøke

Ansvarlig for produkter og tjenester hos SOS International, Arvid Bakken, sier at ett kvarter ventetid ikke skal skje.
– Da må det nesten ha skjedd en teknisk feil et sted. Vi loggfører alle samtaler og kan gå tilbake og prøve å finne feilen. Gjennomsnittlig svartid hos oss er 22,4 sekunder, så ingen skal behøve å vente lenge på svar. Har det skjedd noe alvorlig er det jo viktig å få hjelp ut så fort som mulig. Dette vil vi undersøke, sier Bakken.

Taushetsplikt

Når det gjelder spørsmålsstillingen sier Bakken at det er kvalifisert helsepersonell som sitter på sentralen og de har taushetsplikt.

– Vi har blitt bedt av kommunen om å stille en del spørsmål, blant annet om hvordan det står til og hva henvendelsen gjelder. Også det med om når bruker sist hadde besøk. Vi skal melde videre til hjemmetjenesten i kommunen og da er spørsmålet om vi skal melde alt eller holde noe igjen, om det er behov for bistand, for eksempel fra brannvesen eller politi, og så videre, sier Bakken.

Skreddersy

– Dette er ennå litt nytt, både for oss og for brukerne i Sør-Varanger, men ting kan justeres, sier Bakken.

Han forteller at tjenesten kan skreddersys hver enkelt bruker, men at dette må skje i dialog med hjemmetjenesten.

– Vi kan skreddersy dette for brukere med ulike behov. Som i denne saken der noen føler at spørsmålene ikke er relevante, så kan vi endre på det. Da er det viktig at det blir meldt til hjemmetjenesten først, og så kan de ta det opp med oss, sier Bakken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no