9. des
BEFARING: Hovedutvalgsleder i Finnmark Fylkeskommune Geir Ove Bakken var på plass i Pasvik tirsdag. Han mener veien har elendig dekke og forstår reaksjonene til innbyggerne.
 
- Jeg forstår reaksjonene
Folk er forbanna, det ropes og aksjoneres mot det som lokalt betegnes som «landets dårligste vei» oppover Pasvikdalen. Tirsdag ble det avholdt folkemøte, hvor frustrasjonen nok en gang kom til syne.

Publisert: 05.jul.2017 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

- Jeg er så forbanna hver gang jeg kjører på veien. Jeg ser ingen løsning på det, det er det verste. Veien er elendig. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke er blitt tatt ordentlig tak i tidligere. Det går evigheter før det skjer noe, og den blir bare dårligere og dårligere. Når det har blitt et hull, så lapper de det og så får vi en hump. Hele veien er det hull på hull eller hump på hump, sier Aksel Emanuelsen frustrert.

Emanuelsen er en av i overkant tretti stykker som deltok under folkemøtet tirsdag. Den tidligere politikeren er medlem av aksjonsgruppa «Ja til ny vei i Pasvik» som de siste ukene har stoppet trafikken med to aksjoner.

Han mener situasjonen er håpløs og at arbeidet går for tregt.

Les også: Hull på hull på humpete Pasvik-veier

Forstår reaksjonene

Hovedutvalgsleder i Finnmark Fylkeskommune Geir Ove Bakken har ingen problemer med å forstå frustrasjonen til innbyggerne.

I forkant av møtet, han selv hadde invitert til på Svanhovd miljøsenter, var Bakken på befaring flere steder langs den beryktede veien.

Konklusjonen hans var klokkeklar:

- Jeg har ingen problemer med å forstå at innbyggerne i Pasvik reagerer. Dekket her er rett og slett elendig med dype hull og spor. Det er klart at når man ikke ser et nytt dekke og årene går, så er det klart man reagerer, sa han til de frammøtte mens han likevel understreker at man må se på prosessen langsiktig.

Prioritert

Fylkeskommunen har i 2017 bevilget 12 millioner til fylkesveien, og vil i perioden fram mot 2020 gradvis øke de årlige bevilgningene opp til 17.millioner.

I Handlingsprogrammet for fylkesveg 2017-20 står det at fylkesveg 885 er en av tre prioriterte strekninger og det er satt av totalt 58,8 millioner kroner de neste fire årene til veien opp gjennom Pasvikdalen.

Bakken understreket samtidig at det fylkesveien er Fylkeskommunens sitt ansvar. Men til tross for det kunne han ikke love mer midler.

Tar for lang tid

I likhet med Emanuelsen var uttrykte flere av de frammøtte at prosessen med veien har tatt og fortsatt tar for lang tid.

Det var noe også Bakken bet seg merke i under møtet, og undret seg over at årets anbudsrunde ikke er først i august.

Det er Statens vegvesen som står for planleggingen av veien, og som dermed står for de aktuelle anbudsrundene.

Lokalpolitiker og pasvikbeboer Kurt Wikan er en av de som har engasjert seg sterkes. Han pekte også på en langsom prosess som en del av utfordringene man står ovenfor.

- Det jobbes med veien, men det går for sakte. Det er også hovedutvalgsleder inne på ved at ikke anbudet kommer ut før langt ut på sommeren. Det må jobbes raskere. Jeg tror at utfordringen ligger i at man må lede prosjektet annerledes. Vi må begynne tidligere, og starte med jobben tidligere, konstaterer han.

Statens vegvesen vil være raskere

Oddbjørg Mikkelsen i Statens vegvesen innrømmer at årets anbudsrunde har blitt noe sen.

- Vi er enig i at vi bør være tidligere ut. Det er ulike årsaker til at vi er sene i år. Men vi gjør forberedelsene for neste år, og håper at vi får penger og de vi neste år kan være tidligere ute. Men det er ikke noe problem å bruke pengene i år, understreker hun og viser til at 1,6 kilometer skal bli gjort ferdig i 2017.

Hun forteller også at det grunnen til at det føles ut som det går langsom er sammensatt. Men prioriteringen til vegvesenet ligger i de ulike partiene og grunnmassen veien er lagt på.

- Nå arbeider vi i et utfordrende område med mye skade i veien, og derfor har vi prioritert å ta det før vi tar andre partier. Her ligger kanskje de største utfordringene og det er en del trafikk som gjør at disse har blitt prioritert først, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no