10. des
STERKE SPOR: Årene i Sør-Varanger satte sterke spor hos Svein Ludvig Larsen.
 
– Jeg har mildnet veldig med årene, livet har lært meg det
Svein Ludvig Larsen er tilbake i Sør-Varanger for å sommerjobbe som prest.

Publisert: 29.jun.2015 14:58
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

– Å, er det du? Svein Ludvig! Er du tilbake!? Du viet meg for 37 år siden!
– Og dere er fremdeles gift? Det er godt å høre. Da lyktes jeg med det, det er ikke alle jeg har lyktes med, ler Svein Ludvig Larsen til svar.
Larsen var prest i Sør-Varanger fra 1973 til 1986, og pensjonisten er innom Sør-Varanger Avis for å presentere seg og fortelle at han er tilbake som sommerjobber.
Og i avisa bobler det straks opp med historier fra den tiden han var der. Kollega Bente Flå ble viet av han for 37 år siden og husker han godt. Spesielt de saftige diskusjoner fra kristendomstimene. For presten underviste også, og han blir husket for de friske diskusjonene, og for at han samtidig var veldig tydelig.
Men også for at han var menneskelig og kunne lytte.
– Du var streng, men jeg kan ikke huske annet enn at vi tålte det, kommenterer hun.

Mot kvinnelige prester

– Jeg var ganske konservativ skjønner du, forklarer Svein Ludvig Larsen.
I hvilke spørsmål da?
– For eksempel var jeg mot kvinnelige prester. Kåre Kvammen var for og jeg var mot, ler han.
Og nå?
– Nei, den kampen har jeg gitt opp! Teologien er vanskelig, og det er mye annet å stri med.
Du var en streng prest?
Svein Ludvig Larsen ler godt til svar og forteller at han for eksempel refset menigheten i en konfirmantpreken på Svanvik. Læstadianismen sto ganske sterkt i Pasvik, og folk hadde heller husmøter enn å gå i kirken.
– Og jeg refset dem for å være sløve kristne. Jeg skal ikke nevne navn, men etter den prekenen kom en kar fram til meg og sa: «Nå har du snart avkristna bygda!». Jeg visste ikke noe om læstadianismen og hadde en bratt læringskurve. For eksempel spilte jeg kort med konfirmantene fra Bugøynes da vi var på leir. Men etter hvert fant vi ut av det.
Er du fortsatt like streng?
– Jeg har mildnet veldig med årene! Livet har lært meg det. En har et ideal om hvordan et menneske skal være. Men så er det sånn at livet er på godt og på vondt, og når en blir eldre så har en etterhvert møtt seg sjøl i døra noen ganger og har erkjent at: Sånn er mennesker.

Ikke skremte

Larsen bodde i Sør-Varanger fra han var 27 år til han var 39. Først i fire år som ungdomsprest for hele Finnmark i KFUM/KFUK, og senere i kirken.
– Jeg var streng, men sto for noe og kanskje ble jeg respektert for det. Jeg håper i hvert fall at jeg ikke skremte bort fra kirken.
Larsen har beholdt tett og nær kontakt med Sør-Varanger, både med sognebarn og med venner.
– Og jeg bruker å si at livet er verdt å leve så lenge en kan dra på fiske i Gallok!
Presten bodde i Egne Hjems vei i Bjørnevatn.
– Vi var tett knyttet til gruvemiljøet, og det tok knekken på meg da gruva skulle stenge.
Hvordan da?
– Det var masse sosial nød og en veldig tøff tid. Mengden ble så stor, både med nære naboer og venner. Da sjokkbeskjeden om at gruva skulle stenge kom gikk det hardt ut over folks liv. Folk ble urolige. De hadde jo kjøpt hus og bil, og situasjonen ble hard for mange. Jeg prøvde å hjelpe, men folk måtte jo ta sine egne valg. Vi levde midt oppe i miljøet, og det ble tøft. Jeg var ung, påpeker han.
– Nå hadde jeg nok tålt det bedre og vært flinkere til å sette grenser. Men jeg lærte utrolig mye her ved å være med gjennom den krisen. Jeg føler jeg også ble respektert. I hvert fall spurte Nordens Klippe om jeg kunne dra til Stortinget og hjelpe dem med å få snudd vedtaket. Jeg husker Finnmarken skrev et intervju med meg: «Konservativ prest i det røde Bjørnevatn»!
Svein Ludvig Larsen forteller at han har beholdt nær kontakt med Sør-Varanger, og vært tilbake annenhvert år. Etter Sør-Varanger arbeidet han som prest i Øvre Eiker.
– Nå skal jeg jobbe her i sommer, og føler på et vis at ringen er sluttet. Selv om det var tøft da jeg sluttet, jeg hadde egentlig tenkt å bli her og hadde for eksempel lært meg finsk, så sitter Sør-Varanger dypt i hjertet mitt. Jeg føler en stor kjærlighet og godhet til stedet, og så håper jeg å treffe mange tidligere kjente den tiden jeg er her, sier presten før han får det travelt med å komme seg av gårde på fisketur.
– En fikk jo sine yndlingsvann, og i dag skal jeg til et av dem, sier han og avslører ikke navnet på Hemmeligvannet sitt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no