12. des
VIKARBYRÅ: Karen Johansson (til venstre) har søkt hjelp hos Fagforbundet i Sør-Varanger. Her sammen med hovedtillitsvalgt Mette Nødtvedt i Sør-Varanger kommune og leder for Fagforbundet i Finnmark, Øystein Hansen.
 
– Jeg jobber aldri mer for dem
Ingen lønn under sykdom. Ventet ett år på å få arbeidskontrakt. Svenske Karen Johansson er ferdig med jobben hos Vacant helse i Sør-Varanger. Fagforbundet mener byrået bryter lovene i arbeidslivet.

Publisert: 04.jul.2014 13:26
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Johansson er tilbake i Sverige, men er i ferd med å reise til Norge og Kirkenes igjen. Lønna og naturen er bedre i Norge og hun har truffet mennesker hun savner. Men Vacant helse er hun ferdig med.
– Det må være «ordning og reda» i arbeidslivet. I Vacant helse var det ingen av delene, hevder Johansson.

Styr

Helsearbeideren kom første gang til Sør-Varanger i april 2013, som en av mange svensker som har latt seg lokke av bedre lønninger i Norge.
– Jeg fikk meg jobb i hjemmesykepleien og trivdes bra med jobben og de jeg jobbet sammen med.
Johansson mente det var praktisk med vikarbyråer og hadde fått jobben gjennom ett av dem, Vacant helse, som er engasjert av Sør-Varanger kommune.
– Det første som skjedde var arbeidstidsavtalen, som jeg underskrev og sendte dem. Den fikk jeg ikke tilbake. Ikke før det var gått ett år. Sånn får man ikke lov å behandle sine ansatte. Det ga jeg dem også klar beskjed om.

Sykelønn

Johansson forteller at hun jobbet mye overtid.
– Men jeg fikk ikke betalt for alle timene jeg jobbet ekstra.
– Hvor mye penger mener du at du har til gode fra vikarbyrået?
– Aner ikke, men det er snakk om mye penger. Dette er vel penger jeg ikke har muligheter til å få.
Johansson var også syk. Lørdag 27. og søndag 28. juli i fjor var hun borte fra jobb. I lønnsslippen hennes står det «syk uten lønn».
– Et klart brudd på arbeidsmiljøloven. Jeg hadde rett til sykelønn, men fikk det ikke. Vi hadde mange diskusjoner på mail, uten at jeg kom noen vei. Jeg ble møtt med stor arroganse da jeg tok dette opp, hevder hun.

Overtid

Ifølge Johanssons arbeidslister har hun arbeidet langt over det timeantallet hun skal ha på åtte uker. Hun har også arbeidet tre søndager etter hverandre, noe som er brudd på Arbeidsmiljøloven. Ukentlig arbeidsfridøgn skal minst hver tredje uke falle på søn- eller helgedag. I uke 29 til 34 i 2013 fikk Johansson gjennomsnittsberegnet overtiden. I denne perioden arbeidet hun 267,5 timer. Det hun skulle ha arbeidet i det aktuelle tidsrommet er på 213 timer. Dette vil si at Johansson arbeidet 54,5 timer overtid.
Fagforbundet ber Vacant helse om å gå gjennom arbeidslistene på nytt, slik at at hun får den overtidsbetalingen de mener hun har krav på.
– Jeg fikk litt, men har mye utestående. Jeg vet ikke den eksakte summen jeg har krav på. Men frekt er det uansett og drive ap med de ansatte på denne måten. Dette er sosial dumping.
Min sak er ikke enestående, mener hun.
– Det er mange i Sør-Varanger som jobber for vikarbyrå. Og som har det på samme måte. Min historie er ikke unik.
Vi har sett mail-korrespondansen mellom Johansson og Vacant helse. Helsefirmaet tilbakeviser alt som Johansson tar opp.

Nå er Johansson i ferd med å skaffe seg hybel i Kirkenes igjen. Til høsten begynner hun på Prestøyhjemmet. Som ansatt i Sør-Varanger kommune. Ikke i Vacant helse.
– De er jeg ferdig med.

Fraskriver

– Ved den utstrakte bruken av vikarbyrå, fraskriver Sør-Varanger kommune arbeidsgiveransvaret for de ansatte. Det synes vi er tvilsom og uheldig praksis.
Det sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Sør-Varanger kommune, Mette Nødtvedt. Forbundet har i en årrekke jobbet med problematikken rundt kommunens utstrakte bruk av vikarbyrå. Johansson er ifølge Nødtvedt en av mange arbeidere i vikarbyråene som har søkt hjelp hos forbundet.

Nødtvedt er ikke i tvil om at Vacant helse i Johanssons tilfelle har brutt både Arbeidsmiljøloven og Hovedtariffavtalen.
– De har brutt arbeidsmiljøloven, men skylder på den ansatte. Dette har vi dokumentasjon på i ukelistene, som de ansatte ikke får skrevet ut. Når det gjelder sykelønnen, så vet vi at det er flere ansatte som sliter med ikke å få betalt for dager de blir syke når de arbeider for Vacant helse. Dette har vi også fått dokumentasjon på, sier Nødtvedt.

Fagforbundet påpekte også dette i et brev sendt til vikarbyrået 4. juni.
– Karen Johansson har ikke skrevet under på Vacant helse sin avtale og da skal Sør-varanger kommunes tariffavtale følges.

ikke uansvarlig

Ikke uansvarlig

Rådmann Bente Larsen er uenig med Fagforbundet om at det er uansvarlig å bruke vikarbyrå.
I 2013 brukte Sør-Varanger kommune om lag 8,6 millioner kroner på kjøp av vikartjenester fra byrå. Det ble kjøpt tjenester fra to vikarbyrå – hvor om lag 7,8  milloner kroner ble kjøpt fra Vacant.

Kommunen inngikk avtale med Vacant høsten 2011 etter en formell anbudsrunde i henhold til lov om offentlige anskaffelser.
– Siden kontraktsinngåelsen har det det vært faste evalueringsmøter flere ganger i året. Her er også kontraktsvilkårene vært drøftet. Vi har ingen erfaringer med Vacant som tilsier at de ikke følger opp lov og avtaleverk med hensyn til avlønning med videre, sier Larssen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no