6. des
KOPLINGSPUNKT: Ordfører Rune Rafaelsen vil understreke Sør-Varangers unike beliggenhet som koplingspunkt mot Russland. (Foto: Yngve Grønvik)
 
- Jeg skal i hvert fall ikke ha på meg at jeg ikke har snudd alle steiner
Ordføreren møter olje- og energiministeren for å selge inn Gamneset.

Publisert: 07.jan.2016 14:40
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

- Sør-Varanger kommune har hatt, og har en krevende tid foran seg både hva gjelder flyktningsituasjonen og konkursen ved Sydvaranger Gruve AS, poengterer Rune Rafaelsen og legger til at han i hvert fall ikke skal ha på seg at han som ordfører ikke snudde alle steinene.

Rafaelsen tok nylig kontakt mot olje- og energiminister Tord Lien og lyktes å få et møte med han torsdag denne uka. Med på møtet er etter planen Jacob Stolt-Nielsen fra Norterminal as, Staal Nilsen fra Frp og plan- og utviklingssjef Håvard Lund.

Brukes av flere

- Det er viktig for oss å få presentert planene for Gamneset av flere grunner. Vi vil vise at vi jobber seriøst med prosjektet, og det er heller ikke presentert for ministeren tidligere, forklarer Rune Rafaelsen.

- I Sør-Varanger omlastes det hver måned for 1,5 milliarder kroner i russisk råolje. Det er mye av handelen med Russland, og viser hvilket unikt koplingspunkt Sør-Varanger er mot Russland. Det andre er at vi står foran den 23. leterunde, altså Barentshavet sørøst, og vi vil vise at Sør-Varanger og Kirkenes er interessant også i den sammenheng. Terminalene vil jo kunne brukes av andre enn Lukoil.

Konstruktiv dialog

Rafaelsen viste i argumentasjonen for å få til møtet at

Norterminal AS gjennom flere år har gjennomført en omfattende oljeomlasting av russisk råolje fra Varandej, på vegne av det private russiske oljeselskapet Lukoil.

- Volumet i 2015 er i underkant av syv millioner tonn. Norterminal AS sin framtidige oljeterminal vil være interessant for flere oljeselskaper både på norsk og russisk sokkel, og realisering av utbygginger både i Barents- og Karahavet er relevante. Norterminal AS gjennomfører nå omfattende planlegging for oppstart av bygging av terminalen 2016/17. Sommer/høst 2015 gjennomførte de i samarbeid med Tromsø Museum kulturminneregistrering. Det ble funnet helleristninger, og selskapet er i den forbindelse i god dialog med Riksantikvaren. Videre har Regjeringen bestemt at det skal bygges ny stamnetterminal i Kirkenes. Vi er nå inne i en konstruktiv dialog i denne prosessen. Lokaliseringen av en stamnetterminal vil kunne ha konsekvenser for realiseringen av Norteminal AS sitt landbaserte oljeomlastningsprosjekt, poengterer ordføreren i brevet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no