18. okt
SØNDAG: Åtte hvaler, fire ørner og åtte seler ønsket Solvang velkommen i Varangerfjorden, står det skrevet på Facebook-gruppen Roferd 2015.
 
– Jeg skal kysse fjæresteinene i Kirkenes
Fredag avslutter Kjell Tore Solvang sin tre måneder lange roferd langs Norges kyst.

Publisert: 27.jul.2015 14:45
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

Solvang har blant annet vært landslagssjef for de norske padlerne, og kan i den forbindelse skilte med tre OL-gull, fire VM-gull og fire EM-gull.

I Halden den 1. mai begynte han på turen til Kirkenes.

Solvang har vært alene på kysten i en liten båt, utsatt for vær og vind. Ikke én eneste dag har han rodd i bar overkropp, for dette har vært den dårligste sommeren langs kysten i manns minne, forteller han.

– Formen er veldig god, men jeg har blitt ganske tynn. Sist jeg veide meg, hadde jeg tatt av åtte kilo, forteller han.

Solvang hadde egentlig planer om å ro rundt Varangerhalvøya, men måtte forandre planene:

– Jeg ble frarådet det av så mange fiskere. Å lytte til lokalbefolkningen, er faktisk veldig viktig.

Dermed ble han kjørt fra Vestre Tana til Varangerfjorden.

Når avisa snakker med ham, er han i Kjøfjord. Han har da rodd i 85 dager. Fredag formiddag ror han inn til Kirkenes; og avslutter med dét Norges lengste rotur.

Naturfotografen Helge Haukeland skal bli med på siste del av ferden. Bildene skal brukes i Solvangs neste bok.

Til inntekt for kreftrammede

Det er tre grunner til at Solvang valgte å begi seg ut på turen, forteller han.

– Den ene er eventyrlyst. Jeg har padlet lange turer i Canada, og i 2007 padlet jeg fra Honningsvåg til Lindesnes sammen med min bror. I tillegg er dette forbundet med idrettslyst. Jeg kommer jo fra toppidrettslaget, og det å sette seg mål, og nå målet sitt, har alltid vært veldig viktig for meg, forteller han.

For tre år siden ble Solvang skadet i en bilulykke, og måtte trene seg opp igjen, sier han.

– Jeg valgte å sette meg et hårete mål, for jeg måtte trene.

Solvang er ambassadør for Hjernesvulstforeningen, og gjennom turen forsøker han å samle inn midler til en mestringshelg for 28 barn med hjernesvulst, i Hålandsdalen hos Liv Grete Skjelbreid Poirèe.

Om du vil lese mer om prosjektet, og bidra med penger til Hjernesvulstforeningen, kan du besøke nettstedet roferd.no, opplyser Solvang.

Skal takke havet

Solvang vil gjerne takke folk langs kysten, for all hjelp han har fått:

– Det er masse flotte mennesker som har vært behjelpelige; ikke minst her oppe i Finnmark. Det har vært en veldig flott opplevelse. Jeg har møtt masse spennende mennesker, noe jeg har satt stor pris på. Det har beriket turen min.

I tillegg er Solvang selvfølgelig blitt rikere på mange fantastiske naturopplevelser, forteller han.

– Målet mitt har vært å kysse fjæresteinen i Kirkenes, og takke havet for en fin reise og en fair kamp – for det har det vært. Jeg klarer ikke beskrive helt hvordan jeg føler meg nå. Når du kommer i mål etter en sånn tur, er du nesten litt tom. Det er så masse inntrykk at du må lagre dem på harddisken i hodet ditt, og ta dem frem når du trenger dem.

Det norske Alaska

Finnmark har en spennende og rik kyst, mener Solvang.

– Hvis du skal sammenligne med der jeg begynte turen, så blir det sagt at Sørlandskysten skal være så fantastisk flott. Og det er den – den har flotte hus og båter. Men når jeg kommer opp hit, må jeg si at det er mye flottere her, forteller han.

Solvang har blitt veldig glad i Finnmark og menneskene som bor i fylket. Søndag fisket han kongekrabbe til kvelds, forteller han.

– Finnmarkskysten er et levende spiskammer. Og her er det hval, ørn, rein, sel og fisk. Dere har en så rik landsdel på naturopplevelser. Mange i Finnmark er stolte over hjemstedet sitt, og det skjønner jeg. Her er moltemyrer, og ryper som løper rundt beina dine. Finnmark er Norges svar på Alaska, og jeg har vært der, så jeg vet hva jeg snakker om.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no