16. okt
Per Sandberg, her fra fremleggingen av stortingsmeldingen om pliktsystemet i fiskerinæringen i mars
 
– Jeg skjønner harmen når det fremlegges som om kvotebaroner har ranet kysten
Fiskeriministeren reiser på en miniturné til Nord-Norge for å fortelle om hvordan landsdelen vil tjene på at pliktsystemet skrotes.

Publisert: 26.apr.2017 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:18

Sandberg mener Arbeiderpartiet og SV pisker opp unødvendig bekymring i befolkningen. Det har reist seg en betydelig motstand i nord mot forslaget fra fiskeriministeren om å avvikle pliktsystemet.

– Jeg skjønner harmen når det fremlegges som om kvotebaroner har ranet kysten. Men det er ikke det som er forslaget, sier Sandberg.

Neste torsdag setter han seg på flyet til Tromsø for å delta på folkemøte om saken. Deretter følger turer til Melbu, Hammerfest og Vardø.

– Jeg har en liste med 15–20 påstander fra Arbeiderpartiet som jeg skal tilbakevise. Jeg tror vi får en helt annen debatt i nord, sier Sandberg.

I Stortingets spørretime ble han onsdag utfordret på forslaget og hvordan han skal sørge for å opprettholde arbeidsplasser langs kysten.

1,7 prosent av fisk leveres

Sandberg argumenterer for at pliktsystemet i dag har brutt helt sammen. Bare 1,7 prosent av fisken som er underlagt systemet, blir levert til anlegg. Det er avgjørende å få en ny og moderne ordning på plass, sier han til NTB.

– Industrien har ikke behov for den fisken som tilbys. Man greier ikke skape nye arbeidsplasser i dag gjennom gamle metoder og et utdatert pliktsystem, sier han.

Sandberg har foreslått at trålerne ikke lenger skal ha plikt til å tilby fisk til landanlegg – mot en avkorting på 20 prosent. Forslaget er møtt med raseri og påstander om at kystsamfunn blir avspist med småpenger hos motstanderne.

– Må sikre helårs arbeidsplasser

Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talskvinne Ingrid Heggø understreket i spørretimen at fisken tilhører fellesskapet og også i fremtiden skal være en bærebjelke for verdiskapning og arbeidsplasser i de berørte lokalsamfunnene.

– Hvor i Høyre og Fremskrittspartiets framlegg finner vi virkemiddel som sikrer industrien fisk og helårsarbeidsplasser, spurte hun.

Sandberg svarte at Arbeiderpartiet forsøker å sette grupper opp mot hverandre. Fra 1970 til 2010 gikk man fra hundre industrianlegg til ti, hvorav kun halvparten har helårsproduksjon.

– I min tid som fiskeriminister har jeg hatt tre-fire kystopprør. Jeg blir beskyldt for å rasere Nord-Norge. Men aldri har Nord-Norge gått så bra som nå, sa han.

-Ordningen ødelagt

SVs Torgeir Knag Fylkesnes er enig i at pliktsystemet må skrotes. Systemet er ødelagt over tid, og framstår i dag fullstendig uthulet, mener han. Problemet hans er at Sandberg foreslår å gi 80 prosent til trålerne og eierselskapene.

– Det vi er dypt uenig i, er hvordan boet nå skal gjøres opp. Fisken ble fratatt kystbefolkningen, og nå sitter tre store selskaper igjen med mer eller mindre alt. Det er det ingen grunn til, sier han.

– Vi mener man må fase ut torsketrålerne og at fisken skal gå tilbake til det opprinnelige formålet slik at fiskerettigheter igjen kan komme tilbake til Nord-Norge, sier han, og tilføyer at noen kvoter kan avvikles over tid slik at overgangen ikke blir for brå.

(©NTB)

Fakta om pliktsystemet for hvitfisktrålerne

  • Pliktsystemet består av tre deler: tilbudsplikt, aktivitetsplikt og bearbeidingsplikt.
  • På 1980- og 1990-tallet ble systemet med leveringsplikt for torsketrålere innført.
  • Trålere som var eid av fiskeindustrien, ble pålagt å levere fisk til anlegg i Nord-Norge. Ordningen skulle hindre spekulasjon med råstoff, og sikre drift ved anleggene.
  • På 1990-tallet ble det også innført en aktivitetsplikt for å hindre nedlegging av fiskeindustrianlegg.
  • Bare ett selskap, Havfisk ASA, er i dag pålagt vilkår om aktivitet. Aktivitetsplikten gjelder virksomheten i Stamsund, Melbu, Hammerfest, Storbukt, Kjøllefjord og Båtsfjord.
  • I 2003 ble leveringsplikten omgjort til en tilbudsplikt, der det er nok å tilby fisken til industrien.
  • Bearbeidingsplikten ble innført i 2006. Den innebærer et pålegg til industrien om å videreforedle mesteparten av torsken som er kjøpt under tilbudspliktordningen.
  • Bearbeidingsplikt ble innført fordi det viste seg at enkelte anlegg kjøpte fisk for deretter å selge den videre ubearbeidet.
  • Regjeringen foreslår nå å avvikle pliktsystemet mot en avkorting på 20 prosent av verdien på aktivitetspliktige torskekvoter.
 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no