7. des
FOR MANGE: En av innsigelsene mot økt selvbestemmelse til kommunene om skuterkjøring er frykt for at antall skutere i norsk natur blir mer enn fordoblet. (Arkivfoto)
 
- Kan true norsk natur
Regjeringens ja til rekreasjonskjøring, hvis kommunene selv sier ja til det, kan få store konsekvenser for en rekke forhold knyttet til snøskuterkjøring.

Publisert: 26.nov.2014 20:55
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

Dette kommer fram i en rapport utarbeidet av Vista analyse. Å åpne opp for rekreasjonskjøring og ikke bare tillate nyttkjøring, som i dag, vil ifølge analyseselskapets beregninger nesten fordoble antall snøskutere her i landet fram til 2021.

- En så kraftig økning i tallet på snøskutere, vil være et dramatisk skifte. Det vil true viktige nasjonale verdier, og vil bety en radikal omlegging av bruken av norsk natur, sier styreleder Berit Kjøll i Den Norske Turistforening (DNT), som er oppdragsgiveren til Vista Analyse, til Aftenposten.

I dag er snøskuterkjøring strengt regulert. Bare nyttekjøring er tillatt, det vil si kjøring i forbindelse med for eksempel transport av utstyr og funksjonshemmede , eller kjøring knyttet til reindrift.

Regjeringen har imidlertid lansert et forslag som vil åpne opp for snøskuterkjøring på gøy - i egne løyper anlagt av kommunene.

Ifølge Aftenposten har forslaget møtte motstand hos dem som frykter at kjøringen truer stillheten i naturen. Også framgangsmåten blir kritisert.

Dersom ingen kommuner vil benytte adgangen til å anlegge rekreasjonsløyper, vil situasjonen forbli omtrent som i dag - og endringen vil i praksis ikke ha noen effekt. Det scenarioet er det imidlertid ingen som tror noe på. Basert på svarene i undersøkelsen fra 269 av landets 428 kommuner, mener Vista Analyse at hver tredje kommune kommer til å gi tillatelse til å anlegge slike løyper for snøskutere.

Lovendringen vil ifølge analysen utløse cirka 2300 kilometer med snøskuterløyper.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no