6. des
SPESIELT: Bjørg-Anita Joki og Torbjørn Naimak i Statens vegvesen er klare på at Kirkenes er i en helt spesiell situasjon.
 
- Kirkenes er et spesielt sted
Statens Vegvesen har tatt initiativ til en mulighetsstudie for et fremtidig Kirkenes.- Det er et viktig område med mange store utfordringer, sier regiondirektør, Torbjørn Naimak.

Publisert: 19.nov.2013 15:57
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

Mandag var regiondirektøren, samt avdelingsleder for Finnmark, Bjørg-Anita Joki på møte med kommunen for å snakke om det overordnede studiet som skal være ferdig i løpet av 2014.

Havna sentral

Naimak peker på havna som et sentralt punkt i dette arbeidet.

- Å få til en god løsning med Kirkenes havn, med både det offentlige havnevesenet, samt private aktører, er en av de store og viktige utfrodringene, mener han. Studiet henger også mye sammen med Joint Barents Transport Plan som er et felles transportstudie for hele Barentsregionen. I dette studiet er Kirkenes et viktig sted. Her peker man blant annet på at man må legge vekt på havneanleggene i Murmansk, Kirkenes og Narvik. Her ligger det også inne to jernbaneforbindelser; - En fra Kirkenes til Murmansk, samt en gjennom korridoren Kemi-Rovaniemi-Kirkenes.

Langsiktig

Selv om havna er et av jokerkortene for Kirkenes sin del, er Naimak klar på at øvrig infrastruktur må på plass dersom man skal kunne utvikle havna. Denne nye mulighetsstudien er ment til å se Kirkenes under ett. Regiondirektøren er klar på at Kirkenes er helt spesielt, både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Et annet aspekt er prosjektet «Våre gater og plasser» som Sør-Varanger kommune er med på. Dette ble igangsatt i høst, og er et samarbeid mellom vegvesenet og Riksantikvaren.

- Det at man skal ta vare på byens sjel, mens man også skal utvikle en by til noe helt annet enn det er i dag, er selvfølgelig også en stor utfordring, slår Naimak fast.

Kommuneplan

- Det er mye som skjer i Kirkenes, og det skaper utfordringer for oss. Vi må tenke langsiktig, men også ta hensyn til alt som rører seg nå, sier avdelingdirektør for Finnmark, Bjørg-Anita Joki som også tilføyer at man lenge har hatt et samarbeid gjennom Styringsgruppa for infrastruktur i Kirkenes.

Med på møtet var blant andre ordfører Cecilie Hansen og plan og bygg-sjef, Håvard Lund. Han er veldig glad for initiativet.

- Det er veldig positivt at vegvesenet har igangsatt dette. Nå skal vi straks møtes igjen for å samkjøre påbegynte og planlagt påbegynte prosjekter, sier han. Lund mener at dette arbeidet kommer i helt riktig tid, med tanke på revideringen av kommuneplanen som nå er i gang, og skal foregå ut 2014.

Et av de store prosjektene som nå er i gang er utviklingsselskapet Rådhusplassen 1s utbyggingsplaner for sentrum som nå er i sluttfasen av en offentlig høringsrunde.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no