24. okt
 
- Kirkenes kan nyte isfrie polarhav - men prisen er høy
Forskere tror også vinterisen på Nordpolen er på tur tilbake.

Publisert: 07.apr.2018 13:50
Oppdatert: 07.apr.2018 13:50

NRK skriver lørdag om en fersk studie av havisen i Arktis. Der konstaterer professor Lars Henrik Smesdrud ved Universitetet i Bergen at turen igjennom Nordøstpassasjen kan bli enda enklere for skipstransport fremover.

Smedsrud tror mange av polhavene vil være helt isfrie om sommeren allerede i 2020-årene - for eksempel Laptev-, Kara- og Chukchi-havet. Vinterisen er allerede på tur tilbake, nok til at den første gasstankeren kom seg igjennom passasjen uten hjelp av isbryter denne vinteren.

Det gir større muligheter for Kirkenes som utskipingshavn. Finland er allerede på tur fremover med å planlegge en jernbane som skal koples til den fremtidige stamnetthavna i Sør-Varanger.

Miljøproblemer

Men selv om næringslivet kan gni seg i hendene, er det lite å rope hurra for miljømessig. Når det blir mindre is, er det nemlig mindre som reflekterer solvarme - noe som igjen setter fart på oppvarmingen av havet.

Det skaper problemer for dyr som lever på isen, skaper risiko for at mer av isen på land smelter, og sørger for en videre stigning av havnivået over hele verden. Blant flere andre problemer.

Isfritt polhav

Enkelte forskere snakker om at polhavet kan bli isfritt innen slutten av århundret.

- Klarer vi å bremse utslippene er det i alle fall en del is igjen om vinteren, sier Smedsrud til rikskanalen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no