14. okt
SI FRA: Arbeiderpartiets Lena Norum Bergeng mener alle barnefamilier i Nord-Troms og Finnmark må si fra at de ikke synes noe om kuttet i Finnmarkstillegget i barnetrygden. (Arkivfoto: Martin Gramnæs).
 
- Klag på kuttet i Finnmarkstillegget
Arbeiderpartiets kommunestyrerepresentant, Lena Norum Bergeng, er frustrert over regjeringens vedtak om å fjerne Finnmarkstillegget i barnetrygden. Nå oppfordrer hun alle barnefamilier til å klage.

Publisert: 08.mai.2014 15:25
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Norum Bergeng sier hun ikke ble spesielt overrasket over at Høyre- og Frp-regjeringen nå tar bort Finnmarkstillegget i barnetrygden.

- Det som overrasker er den anledningen regjeringen nå har gitt til å klage på vedtaket. Her bør alle barnefamiliene i tiltaksområdet i Nord-Troms og Finnmark kjenne sin besøkelsestid, mener hun.

Behov for tiltak

Ap-politikeren mener at tiltakssonen er viktig for alle som bor i den nordligste delen av landet.

- Det går mye bedre på mange områder nå enn da tiltakssonen ble innført på 1990-tallet. Likevel mener vi at det er stort behov for tiltak som skattelette, nedskriving av studielån og ekstra barnetrygd til de som velger å etablere seg i Nord-Troms og Finnmark, sier Norum Bergeng.

I 2012 laget forskningsselskapet Norut i Alta en rapport om virkningene av tiltakssonen.

- Rapporten konkluderte med at tiltakene er viktige for at folk fortsatt skal bo her oppe. De skrev til og med at de økonomiske godene i tiltakssonen burde fordobles. Når regjeringen nå velger å ta bort Finnmarkstillegget i barnetrygden, som betyr i underkant av 4000 kroner i året, så er det kanskje ikke så mye. Men det er dyrere å bo her nord og reise på ferie herfra. Når regjeringsvedtaket kan klages på, så er dette en mulighet som jeg sterkt vil anbefale barnefamiliene som omfattes av kuttet bør ta, sier Norum Bergeng.

Får vite

Regjeringen begrunner kuttet av Finnmarkstillegget i barnetrygden med at inntekten etter skatt for de som får dette tillegget nå ligger over landsgjennomsnittet. Totalt er det 8000 barnefamilier med totalt 16 500 barn som omfattes av kuttet.

- Tror du foreldrene når frem med klagen?

- Nei, sannsynligvis ikke. Men som med reservasjonsretten, så er det viktig at regjeringen får se at det faktisk bor en del mennesker her og at vi gir uttrykkelig beskjed om at vi ikke synes noe om dette kuttet. Med de store utbyggingsprosjektene som er på gang blant annet i Øst-Finnmark, så vil vi være helt avhengig av tilflytting og stabil bosetting også i årene framover og kanskje i ennå større grad enn tidligere. Derfor mener jeg det blir helt galt å fjerne Finnmarkstillegget i barnetrygden. Hva blir det neste, spør Norum Bergeng.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no