18. okt
SAMARBEID: Utdanningsforbundet i Sør-Varanger, her representert ved leder Robert Nesje og hovedtillitsvalgt Terje Johansson, er misfornøyd med kommunens vilje til samarbeid og kutt i antallet tillitsvalgt. Tirsdag møtes partene.
 
– Kommunen bryter Hovedavtalen
Lærerne skuffet over samarbeidet og kutt i antall tillitsvalgte.

Publisert: 31.mar.2014 15:32
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Dette er ifølge Johansson andre året at det er misnøye med tilsettingsprosessen i grunnskolen.
– I 2013 så vi litt gjennom fingrene med en sen og uklar prosess på grunn av den vanskelige situasjonen kommunen var i. Omstilling og nedbemanning i en slik størrelsesorden grunnskolen var satt under var vanskelig, skriver Johansson.

«Syltynn suppe»

I år mener han situasjonen er en annen.
– En ny ressursfordelingsmodell skulle bli et redskap for en god og konkurransedyktig utlysning både tidsmessig og kvalitativt.
I Hovedavtalen står det blant annet at «Arbeidsgiver skal, så tidlig som mulig, informere, drøfte og ta de berørte tillitsvalgte med på råd om prosedyrer ved utlysing og kunngjøring av stillinger».
– Hovedtillitsvalgte måtte selv be om å få se en utlysingstekst som forlengst var gått ut i media. Hovedtillitsvalgte har tillatt seg å kalle teksten for «syltynn suppe» og har fått støtte for denne karakteristikken fra flere hold. Kommunen kan ikke konkurrere om de dyktigste lærerne ved å markedsføre seg gjennom en slik utlysing. Her er Hovedavtalen brutt og arbeidsgiver har vist en svært kritikkverdig holdning til intensjonen om godt partssamarbeid.
Han ønsker ikke å utdype brevet ytterligere overfor SVA.

Kutte tillitsvalgte

Johansson skriver at grunnskolen allerede har blitt fratatt en frikjøpsressurs på en time per skole per uke til tillitsvalgte, en ordning skolene hadde med seg fra den tiden staten var arbeidsgiver.
– Forslaget om felles tillitsvalgte for flere arbeidsplasser, eksempelvis Sandnes skole og Sandnes barnehage, vil føre til at man kan stå uten tillitsvalgte fra høsten av. Dette er svært alvorlig i forhold til partssamarbeidet og kan sette dette 30 år tilbake i tid, skriver Johansson.
Utdanningsforbundet foreslår å opprettholde et godt fungerende partssamarbeid i Sør-Varanger.
– Dette gjennom motiverte tillitsvalgte og hovedtillitsvalgte. Ordningen med arbeidsplasstillitsvalgte og frikjøp av hovedtillitsvalgte opprettholdes minst på dagens nivå, skriver forbundet i forslaget til vedtak.

Møtes

I dag skal Johansson og Utdanningsforbundet i møte med administrasjonsutvalget, der partssamarbeid er blant temaene.
– Vi har store forventninger til dette møtet. Vi opplever at Hovedavtalen ikke blir fulgt og har opplevd en forverring snarere enn en forbedring på dette med partssamarbeid. Utover det ønsker jeg ikke å si noe mer nå, sier Johansson.
Rådmann Bente Larssen beklager de opplevelser som Utdanningsforbundet har.
– Disse temaene vil rådmannen følge videre opp for å bedre situasjonen, dette gjennom et nærmere samarbeid med organisasjonene, sier hun.

Les mer om lærerne i papiravisen. Her har vi også en større reportasje om forhandlingene med KS om lærernes arbeidstid.
 

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no