21. okt
ROLIG: Det har vært rolige dager for eierne av Kirkenes camping også denne sommeren. Mye takket være ordningen med gratisparkering i sentrum. (Alle foto: Tor Sandø).
 
- Kommunen gjør valget lettere
Kirkenes camping i Maggadalen vurderer å legge ned. Mye av årsaken er stor nedgang i bobiltrafikken etter at kommunen innførte fri parkering i sentrum. - Sør-Varanger kommune gjør valget lettere for oss, sier campingeier Eirik Olsen.

Publisert: 22.jul.2013 19:42
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Vi skriver juli og det som skulle være klondyke-tid for en campingplass, er ikke det. Natt til mandag var kun fire bobiler inne til overnatting på Kirkenes campings område. 36 plasser står ledige.

Nedgang

Eirik Olsen har drevet Kirkenes Camping i Maggadalen siden 2002. Han har sett en klar tendens de siste sesongene. Bobilene og campingvognene har sviktet.

- Det sier seg jo selv. Når de får stå gratis på parkeringsplassene ved hurtigrutekaia, på Thon, nedenfor kirka og andre steder, så gjør de selvfølgelig det. De er jo ikke dumme. Stiller du deg opp med telt på de samme plassene, så blir du jagd bort. Men gjør du det samme med fire hjul, så er det greit. Hvor er logikken?

Olsen går hardt ut mot en kommune han mener har en bevisstløs holdning til turisme og reiseliv.

- Jeg blir oppgitt når vi har en turistinformasjon som ikke engang vet at vi eksisterer. Og når kommunen lar bobilene og campingbilene stå hvor de vil, så er jo bildet komplett. Dette må være det eneste stedet på den nordlige halvkule at det er gratis å bo. Både i Hammerfest og Tromsø går taksameteret fra første femminutt, dersom campingturistene stiller seg opp på kommunens område.

Lov

Teknisk sjef Ivar Kaski og havnesjef Eivind Gade Lundlie i Sør-Varanger kommune, sa det som sant var at kommunen ikke har noen restriksjoner på hurtigrutekaia eller andre plasser i sentrumsområdet. Bobilene er velkomne hvor det måtte være. Det er gratis å stå, de får fylt vann, tømt toalett og spillvann, men toalett og dusj har de ikke adgang til.

- Der er problemet. Da kommer de hit. Og når vi sier at de verken får tømt søpla eller benytte seg av toalett og dusj hos oss siden de ikke har bodd her, så blir de snyt forbannet og ber både oss og Sør-Varanger kommune om å ryke og reise. Dette gjør at både vi og kommunen blir satt i et dårlig lys og det mener jeg kommuneledelsen må begynne å forstå.

Dette gjør at de aller fleste bobilene og campingvognene kjører forbi Maggadalen og Kirkenes camping og fortsetter noen kilometer til før de kommer til Kirkenes.

- Det er jo det forjettede land for dem. Jungeltelegrafen går fort i bobil- og campingmiljøet. Gratis er et ord de liker. Og når valget står mellom 0 kroner og de 220 kronene det koster for dem og stå her, så velger de selvfølgelig det første.

Dårlig belegg

Etterhvert som stadig færre har overnattet på Kirkenes camping, så har tanken om å gi seg blitt sterkere og sterkere.

- Får vi ikke til å avhende dette, så må vi selvfølgelig vurdere å fortsette. Men Sør-Varanger kommunes bevisstløse holdning til dette, gjør vurderingen enklere for oss. Nå forventer vi en økning av bobilturister i slutten av juli og begynnelsen av august i forbindelse med Kirkenesdagene. Men det er vel tvilsomt at vi får noen del i den økningen. Da blir hurtigrutekaia, parkeringsplasser, skoleplassen og andre steder i sentrum fylt opp. Med kommunens velsignelse, sier Eirik Olsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no