7. des
SVAR: Styreleder i Kirkenes Legesenter A/S Jostein Tørstad (t.v) mener det har tatt for lang tid å få på plass en løsning på plassmangelen legesenteret opplever. Her ved en tidligere anledning sammen med llege Geirmund Furnes (midten) og ledende helsesekretær Stine Sandø (t.h). (Arkivfoto)
 
- Kommunen trenerer saken
For få legekontorer, lange fastlegekøer, og en tidskrevende prosess med å løse behovet for større areal preger legesenteret. Legesenteret mener kommunen har brukt for lang tid.

Publisert: 11.mai.2017 09:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Over de siste par årene har Kirkenes legesenter uttalt at de har behov for større plass. Til tross for flere innsendte brev og samarbeidsutvalg-møter med kommunen har en ønsket arealøkning latt vente på seg.

I både 2015 og 2016 bevilget politikerne penger til utvidelse, men på grunn av tekniske begrensninger ble ingen løsning funnet. Nå mener legesenteret det har tatt for lang tid, og hevder de ikke har fått noe tilstrekkelig tilbud lagt på bordet.

Tar for lang tid

Ifølge styreleder ved Kirkenes legesenter Jostein Tørstad er en løsning helt nødvendig. Det gjelder både i forhold til å få flere fastleger til kommunen, køene til og reduseres, og man kan tilby en tilstrekkelig fastlegeordning.

- For vårt anliggende har det rett og slett gått for lang tid, og det jobbes ikke parallelt. Det er viktig å presisere at legene som jobber i kommunen i dag har nok plass. Men problemet er at det er for få fastleger, og det er kommunen sitt ansvar å sørge for at det er nok fastleger til å dekke behovet i kommunen, sier Trøstad og viser til at legene har holdt "korthuset" i sjakk i flere år.

Ikke tilstrekkelig

Tørstad mener kommunens politikere har vist vilje til løsning ved å bevilge penger, men at administrasjonen ikke har gjort tilstrekkelige tiltak. I et brev datert 2017 kommer det frem at legesenteret ved Trøstad har en oppfatning av at administrasjonen trenerer politiske vedtak.

- Jeg har en fornemmelse av at det. Kommestyret har i to anledninger, i henholdsvis 2015 og 2016, vist vilje til å bevilge penger til å løse situasjonen. Men til tross for bevilgningen ser det ut som administrasjonen ikke vet hvordan de skal løse det og lar tiden gå, sier han.

Ikke noe tilbud

Og så langt hevder Tørstad at kommunen ikke har lagt noe tilstrekkelig tilbud på bordet.

- Problemet er at vi ikke er tilbudt noe som helst foreløpig. Men kommunen jobber med en løsning som innbefatter at det blir frigjort plass på senteret ved at blant annet psykiatriavdelingen blir flyttet. Men det er mer som må og skal til før vi får utvidet løyvet vårt, sier styrelederen.

I Finnmark har en gjennomsnittlig fastlege mellom 600-800 pasienter på pasient lista. Ifølge Tørstad har flere av legene i Kirkenes opptil 1000 og 1100 pasienter. Og selv om legesenteret ikke er der at "korthuset" faller sammen eller rakner, så må en løsning på plass for at det ikke skal skje, ifølge Trøstad.

Vil lande løsning

Men ifølge plan-og utviklingssjef i kommunen Håvard Lund er man i ferd med å lande en løsning. Og løsningen skal forhåpentligvis være gjennomført og føre til bedring allerede innen året er omme.

- Vi er i ferd med å "rydde opp", ved at vi prøver å finne en løsning ved å flytte ut noen aktører ut av lokalene. Vi prøver å frigjøre plass innenfor de rammene man har, sier Lund.

Han forteller at man i første omgang så på muligheten til å bygge ut senteret. De planene ble rett og slett for omfattende og lot seg ikke gjøre. Kommunen er derfor i ferd med å lande en løsning hvor aktivitet som er tilknyttet bygget i dag vil bli flyttet og funnet ny plass til.

Frigjøring av plass

Det skal hovedsakelig dreie seg om at psykiatritjenesten må belage seg på å flytte.

- Ved å ta dette grepet har man mulighet til å frigjøre areal og legge tilrette for tilfredsstillende drift. Da vil man kunne justere avdelingene som er der per dags dato for å gjører det mer hensiktsmessig for alle parter, opplyser plan- og utviklingssjefen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no